2012-06-13

Den förlorade hopen

Achieving the reality, or even credible assurances, of that happening, and being able to persuade the regime to put away its troops, tanks and artillery, seem pretty forlorn hopes, given the venomous and worsening situation on the ground.

- Can Syria avoid sliding into 'catastrophic civil war'?, BBC 1 juni 2012

Forlorn hope betyder ungefär "förtvivlat hopp".

Ibland kan man se det använt om en militär trupp som valts ut till ett hopplöst uppdrag. Denna ovanligare betydelse är i själva verket den ursprungliga. Det är ett lån från nederländska verloren hoop, "förlorad hop". Ordet för hop har sedan missuppfattats som hope.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Fornlorn hope's uppdrag var typiskt att storma en bräsch (vilket också är ursprunget till vårt uttryck "gå i bräschen") under en belägring -man räknade med att de flesta inte skulle komma oskadda därifrån också om uppgiften lyckades. Det gick dock vanligtvis att ordna gruppen på frivillig väg. Hopp om befodran och chansen att vara först in och få plundra var utmärkta lockelser -annars kunde man lova litet mer som att överlevande från gruppen fick penningbelöningar eller fick hedersamt avsked (normalt var soldater i tjänst tills krigets slut). Det är inte sant att deras uppdrag var "hopplöst".

Sensemaker

Hexmaster sa...

Det är helt OK med mig.

Cathmelar sa...

Själv tänker jag på datorspelet Fallout New Vegas, där det finns en plats med namnet Camp Forlorn Hope. Där försöker soldater från New California Republic stå emot ständiga attacker från de numerärt överlägsna Caesar's Legion. En utpost som när som helst riskerar att övermannas av fiendetrupper och där hoppet verkligen är förlorat. Här har spelutvecklarna uppenbarligen fokuserat på den moderna och gängse tolkningen av forlorn hope, om att allt hopp är ute för subjektet.