2012-03-12

Lördagsfråga: Fyra nyanser av brunt


  1. En mycket liten partikel i en vätska ligger inte helt stilla. Den dallrar en smula, och över tid beskriver den en slumpmässig väg som på bilden. Först beskrivet av Robert Brown 1827, botanikern tittade på pollen. Förklaringen är att atomerna puffar på kornet; i tillräckligt liten skala blir effekten alltså synlig i mikroskop. Förklarad av allas vår Albert 1905, som även använde snirkelvägarna för att räkna ut Avogadros tal.
  2. Det nordiska akvarellmuseet i Skärhamn ritades av Henrik Corfitsen och Niels Bruun.
  3. The vanishing hitchhiker ska alla som läser denna blogg känna till åtminstone namnet på: professor Brunvands första bok som gjorde företeelsen urban legend känd.
  4. Wernher von Braun m.fl. anlitades redan på 1950-talet av Disney för TV-program om raketer och rymdfärder - före rymdkapplöpningen, nota bene. Här en detalj ur en fin teckning (From the Disneyland Space Cadet) som gjordes till minne av dem.
Magnus kom tidigt på det bruna temat. Utöver Brunvand, som alltid är värd en hyllning, föranleddes det närmast av att von Braun fyller 100 år den 23 mars.


Här är delen med WvB. Han förevisar en rymdfärja i 50-talstappning -- bitvis synnerligen god framtidsvision. Programmet hette förresten Disneyland redan innan parken öppnats. Har för mig att jag lagt in en sån här film för länge sedan, kanske något om atomer?

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag kände till skrönan "Den försvinnande liftaren". Men jag kände inte till författaren till den bok, som uppkallats efter den. Verkar vara en engelskspråkig motsvarighet, till Bengt af Klintberg. Hans böcker i ämnet moderna skrönor, har den typen av namn.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=QEJ9HrZq7Ro

MVH

Hans