2011-12-01

Mögligt bröd som nygräddat

Mögligt och gammalt matbröd

förekommer nog i varje hem under kristid och det är av vikt att göra det inte endast ätbart igen utan också njutbart och hållbart. Skrapa först bort allt ytmögel väl. Är brödet redan genommöglat (vilket ju ej bör få förekomma) kan det i bästa fall ombakas och nykryddas, eller måste kastas. Tvätta sedan limporna med en i svag saltlösning doppad linnelapp. Skölj lappen under rinnande vatten och urvrid den mellan varje nyfuktning i saltlösningen innan den ånyo berör brödet. Då brödet är rent och fuktat runt om, insättes det i svag ugnsvärme. Efter en kvart penslas brödet med kallt vatten, får ånyo stå i ugnsvärmen 10-15 minuter. Detta med vattenpensling upprepas med jämna mellanrum, tills brödet kännes mjukt allt igenom, då det provas med tunn vispkvist. Då det är färdigt, viras det i väl urvriden fuktig duk och överhöljes med filt eller kudde. Blir precis som nygräddat.

- Ur Hur drygar jag ut maten - ransonen - kassan (Husmoderns bibliotek, 1940)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och poängen är att de som romantiserar "traditionell/naturlig/riktig" mat framför våra dagars kosthållning, ska tänka efter vad de egentligen romantiserar?

Eller så analyserar jag det förmycket och Hexmaster ville bara dela med sig av en rolig text.

Hexmaster sa...

Det var en intressant tolkning. Jag tyckte mycket riktigt att texten i sig var intressant.

Anonym sa...

Man får lite perspektiv på den bäst före datum-hysterin som råder i det här landet där folk slänger mat bara för att en stämpel på förpackningen anger ett visst datum.

Det är ju sällan några problem med maten så länge den inte smakar eller luktar illa även om det är en eller två veckor efter nämnda datum.

Jag har följt en av de kända kockarnas råd om att ha avsevärt kallare i kyl och frys än vad människor normalt har. Mjölk t.ex, är användbar en till två veckor efter datumet gått ut och detsamma gäller allt annat också. Man måste dock ha en kyl som klarar av att hålla dessa låga temperaturer utan att det fryser på vissa ställen.

Lena Synnerholm sa...

Kan inte låta bli att undra, om det där "omgräddade" brödet, verkligen var ofarligt att äta. Själv kastar jag alltid bort en brödbit, om jag märker att det börjat mögla.

Sarvi sa...

Värmen vid "omgräddning" skulle visserligen döda mögelsvamparna och deras sporer, men mögeltoxinerna som bildats är i regel värmebeständiga. Mögeltoxiner kan generellt påverka hälsan genom att orsaka magbesvär, verka nedsättande på immunförsvaret, vara cancerframkallande samt påverka hormon- och nervsystem. Toxicitet och verkningssätt varierar dock stort mellan olika mögeltoxiner och jag vet inte vilka, om ens några, effekter som brödmögel är förknippat med.