2011-12-29

Om foliehattar

Lagom till nyåret fyrar vi av vår lista över nya ord och uttryck från det gångna året, med exempel som attitydinkontinens, börsrobot, flipperförälder, retronym och vobba.

- Språkrådets nyordslista 2011

Jag har tidigare formulerat min åsikt om Språkrådets fåniga lista och tänker inte upprepa mig. Däremot förtydliga en missuppfattning om ett ord som visserligen ingalunda är nytt, men däremot oerhört mer använt och användbart än kanske något annat i listan (som man av någon outgrundlig anledning lägger ut som PDF):

foliehatt - (symbol för) rädsla för inbillad fara [en foliehatt tros skydda mot strålning från rymden]

Som jag nämnde i bloggposten Den första foliehatten myntades begreppet tin foil hat (osäker på när ordet fick just denna form) 1927 om huvudbonader som skyddade mot tankeläsning utifrån. Det har använts i svenskan under ett antal år, mest i överförd bemärkelse om tokar, galenpannor och direkta vårdfall som är och/eller uppfattas som just så paranoida. Vet inte var Språkrådet hittat uppfattningen om "strålning från rymden", den kanske förekommer i liten utsträckning någonstans men mer är det inte.

2 kommentarer:

Josef Boberg sa...

"Vet inte var Språkrådet hittat uppfattningen om "strålning från rymden", den kanske förekommer i liten utsträckning någonstans men mer är det inte."

Nja... - numera så kommer det nog mest från "närmare håll än så" - som jag ser det.

Anonym sa...

Uttrycket "foliehatt" kommer förmodligen från en science fiction-bok från 1927 då den användes för att förhindra att utomjordingar utövade tankeläsning.