2011-12-28

Konsten att mata fåglar II

Efter gårdagens fråga om avbrytande av vintermatning, där poängen trots allt är att det är bättre att mata periodvis än inte alls, kommer nästa i genren: Fåglar och salt.

Tänk på att inte mata fåglarna med mat som innehåller salt, gammalt mögligt bröd eller bröd med saffran i. Vill du ge dem något lite extra fint så tycker de väldigt mycket om smör och margarin eller russin. Smöret och margarinet innehåller lite salt men inte mer än vad fåglarna klarar av.

- Skansen: Om att mata fåglar på vintern

I sin hårddragna form sätter saltförbudet stopp redan vid normalsaltat smör och margarin. Det påståendet döms alltså ut här, men däremot verkar julskinkan vara sämre -- vilket åter andra tycker är OK.

Hur mycket behöver man egentligen tänka på när man matar vilda djur? Man kan tycka att fåglar som kan klara sig utomhus en hel vinter och leva på sånt som vem som helst av oss skulle dö av borde tåla det mesta. Forskningsläget är också ofta svajigt, hur tar man reda på allt sånt här, och hur ofta har man gjort det? Har man extrapolerat utifrån tama motsvarigheter? Vad är rekommendationer och vad är tyngre än så? Hur värdelöst är det t.ex. med havre? Och så vidare.

1 kommentar:

Jens-Jasper G. sa...

Annars finns en enkel tumregel för att mata vilda djur;

Djuren flockas runt maten man satt ut = allt ok!
De djur som är kvar ligger med benen i vädret = fail!