2011-11-24

Kokande olja

Det här vet alla: På borgar och slott förr i tiden hade de så arrangerat, att man kunde hälla kokande olja över fienderna.

Är det sant?

Det finns visst historiska belägg för vapnet -- märkligt vore det kanske annars, med tanke på att folk verkar ha nyttjat allt som tänkas kan och lite till i just krig. Men vanligt var det inte. Absolut inte regel.

Den främsta nackdelen var inte att het olja är riskabelt att hantera, utan att själva varan är relativt dyr. Väldigt mycket dyrare än vatten, som i kokande form ger betydligt mer effekt per krona. Liksom sand, som faktiskt använts i sammanhanget. Det allra enklaste var att släppa stenar på fienderna.

11 kommentarer:

Totte sa...

Lite som saltandet av jorden vid Karthago. Ett dyrt och besvärligt sätt att jäklas med folk.

Hexmaster sa...

Ja det där är ju mycket intressant! Hur mycket salt krävs för att paja jordmånen? Till vilket pris? Och för hur länge?

Anonym sa...

Det där med saltandet av jorden i Kartago var nog mest symboliskt om det alls utfördes. Att uppsåtligen förgifta jordbruksmark i ett land du erövrat och tänker behålla är knas.

Sensemaker

Sarvi sa...

Het olja omnämns i Josefus "Om det judiska kriget", 3. boken, 7. kap, 28. st, som bekant handlar om kriget mot romarna. Kanske hade man mindre vatten och mer olja i det heta, olivodlande mellanöstern än det regniga och linodlande Västeuropa?

Hexmaster sa...

Jodå, som sagt, belägg finns. Men det som hade varit ett mycket kostsamt vapen här uppe var nog ändå väl dyrt för att bli regel.

Carl sa...

Kan kokande ister vara mer rimligt?

Vegetabiliska oljor innan 1700-talet då saker som rappsolja, solrosolja, druvkärnolja, majsolja etc började att utvecklas var i princip enbart olivolja.

Ister däremot fanns det mycket av.

Hexmaster sa...

Ister, men det är något som du funderat ut här och nu? Jag föredrar nog att gå till källorna och se vad som faktiskt använts, snarare än att försöka återuppfinna hjulet, så att säga, och räkna ut vad folk förr borde ha gjort.

Mattias sa...

Vid försvaret av Gullbergs skans (Göteborg) 1611 skall man ha använt varm lut av aska och kalk.
http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=7732

Hexmaster sa...

Vilken fin sida! Tackar!

Lut, det är ju både billigt och ... hujedamej ... effektivt.

Gullbergs skans eller fästning lät bekant, idag står skansen Lejonet på samma plats, delvis med samma grund.

Tore Kullgren sa...

Före eldvapnens tid, så kunde en armé kuva en fästning på två sätt: Vänta på att maten tog slut, eller storma.

Kanske fästningarna hade ett stort oljeförråd med dubbla syften: Som proviant, eller som sista försvarsmedel om fästningen ändå var på väg att falla?

Anonym sa...

Det fanns fler sätt. Läs alldelese utmärkta Annals of a fortress av Viollet-le-Duc:

http://www.archive.org/stream/annalsoffortress00violuoft#page/n9/mode/2up

Jag kommer inte ihåg på rak arm om de han skrev något om olja men som sagt jag rekommenderar verkligen boken - stundvis riktigt spännande fast den avhanldar fästing och belägringsteknik.

MVH

Hans