2011-05-19

Miljöpartister mot kvacksalveri

Om rubriken låter som en oxymoron – lite som "grönländska vinodlare", "vandaliska stadsplanerare" eller "göteborgsk humor" – så har ni inte läst debattartikeln på SvD:s hemsida:
I pressen visas MP-politiker upp som vill ha healing i vården och pratar om hur öppet MP är för alternativmedicin. Detta skadar partiet då det ger ett missvisande intryck av bristande tilltro till forskning och vetenskap samt villighet att spendera skattepengar på overksamma behandlingar.
 - Maria Gardefjell m.fl., Förespråkare för alternativ medicin kan skada MP, Svenska Dagbladet 18 maj 2011

Även den som inte är intresserad av miljöpartiets interna debatter (som jag) kan ha utbyte av artikeln (det hade jag). Dessutom har visst kvackar-kramarna där tagit upp handsken.

Några av undertecknarna är, i likhet med politiskt tämligen ointresserade undertecknad, aktiva inom den politiskt obundna föreningen VoF. Men alla aktioner mot pseudovetenskap, vidskeplighet, kvacksalveri och annat trams gillas stort.

3 kommentarer:

Ingenjören sa...

Detta har förmodligen att göra med hur vetenskapens fiender lierar sig. Går man in på en "vaccinkritisk" blogg är "växthusbluffen" sällan mer än ett klick bort. Detta har fått de medlemmar som egentligen är agnostiska i alternativmedicinfrågor att rynka på näsan, och många av de som har närmat sig miljöpartiet de senaste åren har gjort det ur en global uppvärmning/Peak Oil vinkel, de ser kopplingen till alternativmedicin som en ohygglig artefakt och albatross, lite som Centerpartiet och Bromotståndet, så jag är egentligen mest förvånad av att uppropet a) kom först nu och b) innehåller så få tunga namn.

Lena Synnerholm sa...

Dom samtalsämnen du nämner med citattecken, hantera alltför ofta av personer, som felaktigt kallar sej ”skeptiker”. Riktiga skeptiker frågar: ”Hur vet vi att det här händer?” Skenbara skeptiker hävdar: ”Det här händer inte!” Det är en rejäl skillnad på det.

Susanne sa...

Vad sägs då om en miljöpartist och f.d. präst som ägnar sig åt häxeri? Läs en intervju med häxan från Höör.

Jag hoppas de inte är många, miljöpartister eller ej, de som kallar sig häxor och ägnar sig åt att tjäna pengar på kurser i hur man blir häxa.