2011-05-30

Lördagsfråga: TV på 70-talet


  1. Andrew Sachs föddes faktiskt i Berlin 1930. Fadern i familjen var jude varför de så småningom fick flytta på sig. På 70-talet gjorde den helt engelske skådespelaren Manuel från Barcelona i Pang i bygget. Svensk TV-premiär 1975.
  2. Melissa Sue Anderson var Mary Ingalls, storasyster i Lilla huset på prärien. Svensk TV-premiär 1974. De baserades åtminstone till att börja med på lillasyster Lauras självbiografiska böcker, som för övrigt är omätligt mycket bättre än den fadda wholesome familjeunderhållning TV-serien utvecklades till.
  3. [Uppdaterat: Anthony Hopkins i bild och ingen annan, mea culpa - plus till ingly och Magnus som kände igen honom] Clifford Rose har haft diverse roller, den mest kända är som den obehaglige Sturmbannführer Ludwig Kessler i Hemliga armén. Måhända satiren 'Allå 'allå är mer känd bland vissa? När originalet gick i repris tänkte jag först att intrycket skulle förtas med skojversionen i minnet, men det var ingen risk. Materialet håller utan vidare, det räckte med signaturmelodin för att inse att det är allvar. Här ett smakprov. Svensk TV-premiär 1977.
  4. Frank Oz (född Richard Frank Oznowicz) ser vi inte så ofta men har hört desto oftare: som Yoda i Stjärnornas krig, eller innan dess i Mupparna som björnen Fozzie, örnen Sam, trummisen Animal eller för den delen miss Piggy. Svensk TV-premiär 1976.
Temat sattes någorlunda av pazuzu. Måhända den här frågan var roligare att göra än att besvara. :-)


Bonus: The Ghost Busters. På 70-talet? Just det.

6 kommentarer:

Magnus sa...

Hmm.. Jag är inte helt övertygad om att det är Clifford Rose på 3e bilden.

Kollar man trailern från filmen den är tagen från (http://www.rottentomatoes.com/m/married_man/trailers/10903681) så tycker jag snarare att det verkar som att det är Anthony Hopkins som är mannen.

A Married Man är dessutom från 1983, vilket skulle få din ledtråd om att han är yngre än vi är vana att se honom i en serie från 1977, att verka något missledande...

Hexmaster sa...

Hmm, du kan mycket väl ha rätt.

Magnus sa...

A Married Man är ju i och för sig en TV-serie (missade det först), så en del av den gemensamma nämnaren står ju oavsett.

Anonym sa...

Och hade verkligen Lilla huset på prärien svensk tv-premiär 1974? Jag minns det som senare och sewiki anger 1979.

/Anonymast

Hexmaster sa...

Jag utgick från Wikipedia-kategorierna "TV-seriestarter 1974" osv. Om de inte stämmer rör det mig långt mindre än att blanda ihop Rose med Hopkins. :-/

Anonym sa...

Ok, i och för sig var jag inte ute efter vad som rörde dig, utan bara ett årtal...

/Anonymast