2011-05-31

Inventering: Skolor som förbjudit nationalsången

Det lär finnas skolor där nationalsången är förbjuden. Åtminstone i samband med skolavslutningar.

Vilka är de?Rykten, vaga hågkomster o.dyl. behövs inte, sådana hittar jag själv, tack. Hur gammal och spridd den ev. traditionen att sjunga DGDF på skolavslutningen kan vara är en annan fråga som ska tas upp vid tillfälle. Liksom frågan om skolavslutningar i skola resp. kyrka.

16 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Här redogör jag för min uppfattning på min blogg:

http://stockholmsfolket.se/tore/finns-nagon-svensk-skola-som-forbjudit-du-gamla-du-fria/

Anonym sa...

Tror man måste definiera vad man menar med förbud. Om en skola från ett år till ett annat slutar med att sjunga nationalsången på ex.v. avslutningar, är det då att betrakta som förbud? Eller menar man att ingen får sjunga eller recitera texten ens på raster och dylikt (eller nynna melodin)?

Det förstnämnda har jag svårt att få till något förbud (även om motivet till strykningen _skulle_ kunna vara intressant). Det sistnämnda verkar lite för fånigt för att ta på allvar. Visst kan sång vara störande och av den anledningen "förbjudas" men då gäller det rimligtvis "Ekorren satt i granen" lika väl som nationalsånger.

Tore Kullgren sa...

Kollade du Centralskolan i Tierp?

Hexmaster sa...

På Centralskolan i Tierp fick jag ingen kontakt förra veckan, prövar igen.

Definition: De som tagit upp frågan har inte svävat på målet, de har pratat om förbud punkt slut. Nu har det inte varit någon anstormning av belägg hittills - talande tystnad? - men om det blir några knepiga gränsfall så kan vi ta dem eftersom.

jens persson sa...

Har det hänt något mer på den här fronten? Så här ett år senare börjar ryktet florera på facebook igen, och jag letade efter någon bra sammanställning att länka till.

Anonym sa...

Det kan inte förbjudas. Tvärtom så står det tydligt i läroplanen att eleverna skall lära sig den.

Hexmaster sa...

Ja du, Jens. Jag tror att "sammanställningen" här är så mycket som går att uppbringa i ämnet, det vill säga ingenting.

Anonym sa...

Tungelsta skola försökte "förbjuda" sången vid skolavslutningen 1993, men skolans enda punkare gjorde gemensam sak med skolans två utomnordiska invandrare och övertalade rektorn att sången skulle sjungas.

maxelson sa...

I vilken läroplan står det att eleverna ska lära sig nationalsången? Är en nyhet för mig, om det nu är sant.

The deconstructonator himself sa...

@maxelsson: SKOLFS 2010:37 (Förordning om läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet) förordar att årskurs 1-3 ska undervisas i "musik [...] däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna [...]"

jens persson sa...

Hej igen, Soran Ismail berättar i sitt sommarprogram om en incident 2003 i Knivsta, något som börjar närma sig ett belägg...

Anonym sa...

Soran pratar om det i dagens DN också.

Anonym sa...

relaterat: http://nyheteridag.se/nu-forbjuds-skolelever-att-anvanda-svenska-flaggan/

jo jag vet att källan inte är trovärdig eftersom de som driver den är (före detta?) SD:are, men det är kanske ändå värt att kolla upp.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/debatt/nationalsangen-pa-avslutningar-ar-en-myt

AH sa...

Nationalsången på skolavslutningen i all ära. Även om jag läste om några som uppmanade oss att gå ut och sjunga den igår på nationaldagen för att protestera mot att den inte fick sjungas på skolavslutningar, kan jag inte minnas att vi någonsin sjöng den på skolavslutningen. Jag har inte heller hört någon annan minnas att den sjöngs på deras skolavslutningar (vilket å andra sidan inte är samma sak som det inte finns ställen där den sjöngs). Men någon som har koll på psalmen "Den blomstertid nu kommer". Sjungs den fortfarande på skolavslutningarna?

Eftersom jag inte hört något om protester mot att den inte längre får sjungas på skolavslutningarna så har jag antagit att den fortfarande sjungs. Kunde annars tänka mig att det är en sång som hade fått stryka på foten eftersom den är kopplad till religion. Visserligen hittade jag följande artikel:

http://www.dagen.se/dokument/kampen-om-skolavslutningarna-1.734014

Där det antyds att tredjeversen hoppades över men att det numera är okej att sjunga den. Men inte ens i den artikeln står det att den inte sjungits alls. Hade den psalmen tagits bort från skolavslutningarna hade jag mer förstått protesterna då jag själv minns att den sjöngs på de skolavslutningar jag närvarade på (vilket så klart inte är samma sak som att den sjöngs på alla skolavslutningar i hela landet). Då traditioner bryts brukar det ju klagas.

Visserligen inte helt till ämnet, men det är alltid en fråga som dyker upp då jag hör att nationalsången inte längre får sjungas på skolavslutningen.

Pölsa Dum sa...

En sång som faktiskt har blivit stoppad från att sjungas på avslutning i kyrkan är Evert Taubes "Här är den sköna sommaren", som min klass insisterade på att ta upp hela mellanstadiet men där magistern, som också var kantor om söndagarna, sade tvärt nej.

Det är nog förståeligt 40 år i efterhand: Rönnerdahl i texten lufsar runt i Bohuslän och är opassande munter, så han blir bland annat avspisad av en schartauansk präst med orden

"Satan följer dina spår
höst och vinter och vår
och han jagar dig om sommaren i blommande snår"

Kanske inte så passande i kyrkan, men minns jag rätt sjöng vi den efteråt i klassrummet istället :)