2011-05-23

Lördagsfråga åt hell...


  1. Dan Andersson. Denna bild är inte bland de mest kända och använda av honom, han är lite yngre, till synes mer avslappnad, och dessutom på plats i finnskogarna. Hans liv och karriär tog abrupt slut på hotellet Hellman i Klara 1920, sedan man efter en lusbehandling med blåsyra inte vädrat ordentligt.
  2. Professor Trevor Bruttenholm, här spelad av John Hurt i Hellboy (2000). Det var denne professor som under kriget gav titelfiguren sitt namn: en demon som trollats fram av ockulta nazi-forskare, typ.
  3. Helly Juell Hansen - det är så här han ser ut, den norske sjökapten som på 1870-talet började sälja oljeställ. Resten är historia. (Länk till HH)
  4. Gunnar Björnstrand och Yvonne Lombard i Bergmans En lektion i kärlek (1954). Yvonne var redan då fru Lennart Hellsing.
Magnus satte minsta gemensamma nämnaren hell, särskilt uttänkt för den 21 maj 2011, denna dies irae in spe. He he.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Det är dock inte så långt om man skall resa till Hell:

http://no.wikipedia.org/wiki/Hell

Lena Synnerholm sa...

Blandar du inte ihop gifterna nu? Jag trodde att ordet ”blåsyra” bara stod för cyankalium. Det är trots allt inte samma sak, som det cyanväte du tidigare nämnt.

Andreas sa...

Att blåsyra är ett annat begrepp för vätecyanid tog mig en minut att ta reda på (med tre av varandra oberoende källor). Cyankalium tror jag att Hexmaster har ganska bra koll på.

Lena Synnerholm sa...

Min tanke är att det nog var cyanväte, som användes till skadedjurbekämpning. Det finns flera olika cyanider, med lite olika effekt. Men alla har den egenskapen, att dom dödar smärtfritt. Offret förlorar helt enkelt medvetandet, innan det dör.