2010-11-04

Is Google making us stupid?

Nicholas Carr skrev en artikel som publicerades med rubriken ovan sommaren 2008. Jag känner igen titeln, men engagerade mig inte särskilt, och letade t.ex. inte reda på texten. I efterhand har jag förstått att det blev ett rejält hallå.

Nu hittade jag en uppgift om att rubriken var felsatt. Att Google gör oss dummare skulle varken påstås eller antydas i själva artikeln. Då blev jag desto mer intresserad och letade rätt på den:

Nicholas Carr: Is Google Making Us Stupid?, The Atlantic juli/augusti 2008

Nu har jag läst artikeln. Den första delen är inte utan vank - själv hittar jag det intressanta och vanliga felet om kinesiska ideogram som, i vanlig stil, antyder att kinesiska läses på ett annat, och givetvis bättre, sätt än de bokstäver du läser just nu. Där förekommer en del anekdotisk bevisföring, men bortsett från sådant så är själva slutsatsen intressant.

En konsekvens är att jag inte tänker sammanfatta innehållet. Läs artikeln så förstår ni. När den debatterades som hetast, var det påfallande många som hade åsikter om den som inte hade läst mer än rubriken. Fenomenet torde inte ha blivit ovanligare i Facebooks tidsålder.

I artikelns senare del spårar han ur, först gradvis och sedan totalt. Jag håller inte med den felfinnare som först fick mig att läsa den; Carr antyder definitivt att Googles grundare försöker att skapa en artificiell intelligens, och påstår även att om vi läser tillräckligt mycket i datorer, så börjar vi tänka som datorer. Synd på en fin utgångspunkt.

Fast det kanske inte gör så mycket i det stora hela. Folk läser ju inte så långa texter på skärmen. Eller ens på papper. Eller?


Wikipedia: Is Google Making Us Stupid?

2 kommentarer:

Kurt sa...

Han har ju också i år kommit med boken "The shallows : what the Internet is doing to our brains".

http://www.theshallowsbook.com/nicholascarr/Nicholas_Carrs_The_Shallows.html

Lena Synnerholm sa...

Det här får mej mest att undra, vad som menas med ”tänka som datorer”? Hjärnans grundläggande sätt att fungera, har biologiska orsaker. Fast dom kan inte reduceras, till enbart gener förstås. Poängen är att dom inte går att byta ut. Alla som har försökt, har visat sej misslyckats, vid närmare påseende. Naturligtvis kan vi bli bättre, på specifika färdigheter. Men det ändrar inte på grundläggande principer, för hur psyket faktiskt fungerar.