2010-11-08

Lördagsfråga: Kanaler


  1. Det japanska transportfartyget Kinugawu Maru vid sin sluthamn Guadalcanal. Ön i Stilla havet är mest känd för intensiva strider under kriget. Namnet inte med någon kanal att göra, åtminstone inte på plats; det kommer från hemstaden för en av upptäckarna, eller åtminstone namngivarna: Guadalcanal, Sevilla. Det namnet kommer i sin tur från arabiskans Wadi al-Qanal. Jag vet vad en wadi är men vet inte huruvida qanal är en faktisk kanal, bevattnings- eller annan. Maru betyder cirkel och återfinns i många japanska fartygsnamn, ingen verkar riktigt veta varför.
  2. Giovanni Schiaparellis (1835-1910) karta över Mars. Med en mängd canali, som de flesta som läser detta vet på italienska kan syfta på såväl något naturligt som byggt, men översatt till engelska canal enbart det senare. Fantasieggande värre - som om inte hans karta räckte i sig. Jag har inte hittat några jämförelser mellan den och verkligheten.
  3. Battlefield: Bad Company 2 hälsar på i Panama. Här. Börjar det bli lite otäckt när dataspelen ser verkligare ut än verkligheten?
  4. Korintkanalen. Fantastisk ingenjörskonst, mindre rolig att färdas igenom - som ett jättelikt krondike i sten. Är tydligen mindre viktig för dagens fraktfartyg p.g.a. begränsad bredd och djup. Vet inte vad bron kallas, om något alls. Kan tipsa om grekiska Wikipedia-artikeln för lite andra bilder än de vanliga.
Storslam för pazuzu.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Steven Dutch har skrivit kortfattat, om Giovanni Schiaparellis observationer. Den går att hitta här:

http://www.uwgb.edu/DutchS/GeolColBk/Schiap-Tharsis.HTM
http://www.uwgb.edu/DutchS/GeolColBk/Schiap-Basins.HTM

Det är samma text på båda sidorna, men bilderna skiljer sej åt.