2010-11-22

Lördagsfråga: Svart


  1. Philipp Schwarzerd ("svartjord") hette en av Martin Luthers polare och kolleger. I reformationens historia är han ett mycket viktigt namn, närmare bestämt i den grekiska form han själv använde: Melanchthon. På svenska hade han kanske kallats Svarte Filip.
  2. Sideways (2004), vin-film där det tjatas om pinot noir. Noir är svart, men vad är pinot? - Som pineau, diminutiv för pin, tall, vilket skall anspela på druvklasarnas tallkotte-liknande form. Enligt etymonline.
  3. Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's (1961), såklart. Dressen är Chanels lilla svarta från 1920-talet som skulle slå igenom först några decennier senare. Enligt en utläggning på Wikipedia (LBD) så kom den "sörjande" kvalitén hos svart att bli så att säga utspädd efter första världskriget, eftersom så oerhört många kvinnor bar färgen. I så fall vore den lilla svarta ännu en högeligen otippad konsekvens av det stora kriget.
  4. Bild från Black Mesa, kommande modernisering av klassikern Half-Life från 1998. Det är alltså ett gammalt spel med uppfräschad grafik, fysik m.m. Arbetet utförs av frivilliga, men med företaget Valves välsignelse.
Sattes utan vidare av pazuzu.

Inga kommentarer: