2010-11-07

Feng shui: ny och gammal

Feng Shui har använts i tusentals år. Det är den tidlösa visdomen om att möblera och inreda på mest harmoniska sätt i sitt hem och sitt arbete. Används även inom trädgårds- och landskapsarkitektur.

- Typiskt citat från European School of Feng Shui - Sweden

Hur gammal är lärorna om Feng Shui? - Det verkar bero på vad man menar.

(Ämnen som dessa är inte de enklaste att studera; utövarnas respekt för påståenden är lika stor som den är liten för källor och belägg, och det som fanns upp på morgonen är "tusenårig visdom" innan kvällen är ung. Jag tar gärna emot korrigeringar och kompletteringar, från folk som kan visa att de vet vad de talar om.)

Den Feng Shui som verkligen praktiserats i Kina i åtminstone ett fyrsiffrigt antal år rör större projekt: placering av byggnader och vägar, stadsplanering, sådant. När man pratar om hem så rör det närmast husets arkitektur.

Den Feng Shui som rör inredning är - såvitt jag kunnat finna - inte i närheten lika gammal. Utförliga beskrivningar börjar dyka upp under 1970-talet, mestadels i västerländska källor med intresse för exotiska ting. Deras beskrivningar har inte alltid matchat de jag hittat i antropologiska, etnologiska och historiska källor. Den enklaste slutsatsen är att nämnda västerlänningar är mindre intresserade av det dokumenterat gamla än det som verkar gammalt och mystiskt - eller ännu enklare, "jeg kenner vad jeg kenner!" - men hur det ligger till, vet jag inte.

Finally, the science of directions allows us to correct or improve the feng-shui of our home: The son of the element of the direction will aid one; the conflicting element will harm one. [...] If our door faces East (wood), we would not want metal wind chimes in front (metal destroys wood). However, we might place a small lamp in front of the door to improve the feng-shui (wood creates fire).

- Yoga Journal, november/december 1980

Om någon känner till ett exempel på inrednings-feng shui från så långt tillbaka som ca 1970 så vore det intressant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kom en inbjudan till en kurs i feng shui tillsammans med senaste hyresavin från MKB...vet inte vad jag ska säga...

/Johan

Dennis sa...

Johan: är kursen gratis? Jag hade nog kunnat tänka mig att gå för att ställa en och annan fråga i så fall.

Anonym sa...

Fel av mig...det var ett seminarium ser jag nu och det har redan varit. Det var dock gratis. Det som irriterar mig är att hyran jag betalar går till sånt trams

/Johan

Anonym sa...

Har en bok som heter "Bo bättre trivas mera", utgiven av Bra bohag 1963. Kan inte hitta att de nämner feng shui eller andra läror specifikt utan det boken tar upp är allt ifrån vad som ska ingå i ett hem till hur det bör möbleras.