2010-08-01

Kraften från underjorden


Bovril är ett brittiskt köttextrakts-jox. Säljs i Storbritannien sen generationer. Jag vet inte riktigt vad det kan kallas på svenska, det kan röras ut i vatten eller mjölk till buljong, men även bres på smörgåsar. De är rätt bra på mystiska pålägg, britterna.

www.bovril.co.uk

Någon som kan gissa varifrån namnet kommer? Bos är latin för nötkreatur, det tror jag flera av er vet, men vad är då vril?

Det var på 1870-talet som Edward Bulwer, lord Lytton (han är lite krånglig att titulera, fler alternativ finns) kom ut med boken The Coming Race. I den beskrivs en underjordisk civilisation. Den viktigaste egenheten hos denna är kunskap om och tillgång till en viss naturkraft, okänd uppe hos oss men ohyggligt kraftfull: vril. Det var från denna historia, som var rätt populär ett tag, som köttextrakts-försäljaren inspirerades till varumärket. Den första jättelika beställningen skall för övrigt ha kommit från Napoleon III när denne var i färd med att marschera mot Preussen.

Senare kom vril att, på osannolika vägar, förknippas med ockulta nazistiska sällskap som byggde flygande tefat. Jo, jag lovar. Sånt kan man inte hitta på.

Wikipedia: Vril

2 kommentarer:

Carl H sa...

Numera är Bovril tyvärr inget rent köttextrakt utan en blandning mellan kött-extrakt och jästextrakt (a la Marmite).

Köpte en burk mini-Bovril i England för att testa, och blev lite besviken på att smaken inte var tillräckligt kött-smakande. Tydligen ersattes köttextraktet i Bovril helt med jästextrakt när galna kosjukan härjade som värst på 90-talet, och det är bara i senare tid som man kan åtnjuta en variant där de tillsatt köttextrakt igen men då utblandat med jästsörja.

Författaren Bulwer-Lytton var annars en rolig typ, han inspirerade ju till detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Bulwer-Lytton_Fiction_Contest

Hexmaster sa...

...Eftersom det var han som inledde
en berättelse, "Paul Clifford" från 1830, med de sedemera berömda orden "It was a dark and stormy night..." Inte för att jag tycker att inledningen är särskilt dålig, åtminstone inte första gången.