2010-08-19

Häftad med flikar

Pytteliten uppdatering från bokfronten: Ordalaget har gett ut Är det verkligen sant? häftad med flikar. Tunna mjuka pärmar och några kronor billigare. Bara så ni vet.

Innehållet passar kanske bättre som presentbok när man inte har koll på om mottagaren är lika begeistrad tabellbitare som undertecknad eller, måhända, några av ni som läser detta. Rakt på sak, utan detaljer, latinska citatsjok eller buntvis med källhänvisningar.

Adlibris Bokia

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad innebär 'häftad med flikar'?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Häftad är häftad. Flikar innebär att omslaget har flikar, liknande de på skyddsomslag fast de är en del av själva pärmen.

Kan inte beskriva det mycket bättre, kolla runt i boklådan vid tillfälle.

Anonym sa...

Häftad förstår jag men fortfarande inte riktigt det där med flikar.

Vid tillfälle får du lägga ut en bild.

MVH

Hans

Alatius sa...

Ärligt talat har jag aldrig riktigt fått kläm på vad "häftad" egentligen syftar på. En bok har, som jag ser det, tre sinsemellan (i princip) oberoende parametrar, och problemet är att de blandas ihop titt som tätt:

1) Själva bindningen, dvs. hur sitter egentligen sidorna ihop? Inlagan kan bestå av en serie små häften, som är trådbundna (och ofta väl även förstärkt med lim?), eller så kan det vara lösblad som alla är ihoplimmade i ryggen.

2) Pärmarnas beskaffenhet, huruvida de är mjuka, hårda med tryck (kartonage), eller hårda av högre kvalitet (klot=tyg eller t.o.m. läder).

3) Den fysiska storleken på boken (höjd, bredd).

Självklart är vissa kombinationer mer vanliga än andra, och dessa verkar ha olika benämningar, och det är inte alltid klart vad folk egentligen menar, och om alla är överens om det.

En "inbunden" bok verkar oftast betyda "hårda pärmar", men säger det något om huruvida den faktiskt är trådbunden eller bara limmad?

En "pocket"-bok borde väl egentligen syfta på storleken, men det verkar som om det som egentligen oftast menas bara är att pärmarna är mjuka. (Om boken är större kallas den ofta "storpocket".)

Är en häftad bok per definition trådbunden med mjuka omslag?