2010-07-07

Galningar #1: EAEC

När man ständigt umgås bland de gamla vanliga tokarna - astrologer, biodynamiker, homeopater - så tröttnar, så att säga, de skeptiska smaklökarna. Då kan det vara dags att ge dem en körare, och ta en titt på nya tokstollar. Inte för att deras budskap i sig behöver vara mycket egendomligare än det som Rudolf Steiner, L. Ron Hubbard eller Hitler kom med, men det har en sorts fräschör som får åtminstone undertecknad att piggna till. Jag inleder nu en liten serie med udda existenser jag studerat under åren. Få torde ha ens tresiffrigt antal anhängare; jag uppmärksammar dem inte för den faktiska skada de gör världen, utan bara som exempel på hur tokigt det kan bli. Håll till godo.

John S. Torell föddes i Sverige och utvandrade till USA på 60-talet. Där blev han frälst. Efter att ha verkat i olika samfund grundade han EAEC, European-American Evangelistic Crusades. Jag har ingen aning om hur många får den flocken samlat, men de som syns på hemsidan är åtminstone aktiva så det räcker. Texter, videofilmer, ljudinspelningar ...

Här är bara några få av de många idéer som framkommer bara i de skärvor av engelska artiklar som de lagt ut på nätet:
För övrigt: CIA ligger bakom såväl hippie-rörelsen som Iran/Contras-affären. Gud talar regelbundet direkt till Torell ("Sometime in April, 2000, the Lord woke me up one morning and spoke to me about what he wanted me to write in the next issue of The Dove magazine"). John S. Torell är även en av helt få pastorer som förekommit i utredningen av Palme-mordet på grund av vissa hatiska uttalanden som denne skulle ha gjort. Sett i sitt sammanhang är det svårt att bli imponerad, då det knappt verkar finnas någon av kvinna född och icke medlem i EAEC som finner nåd i John S. Torells ögon.

De personliga kopplingarna gör att det finns en hel del Nyheter och annat på svenska. Avgjort flitigast är Thorbjörn Johansen. Han går heller inte att sammanfatta.
De tipsar även "en intressant blogg ifrån en orädd svensk person". Det är också en tokstolle av bibliska mått, bokstavligt talat, då man får en osalig blandning av bibelverser, konspirationsteorier, varningar för strömningar i dagens samhälle (som vampyrerna i Twilight), och Jesus, Jesus, Jesus: alertsweden.blogg.se

Judar, kommunister, homofiler, ljumma kristna, folk som läser Bibel 2000 eller lyssnar på Beatles, Ulf Ekman och Stanley Sjöberg ... Nej, det finns inte många som kommer att komma till Himlen utöver John S. Torell och hans gäng. Frågan är varför någon annan i så fall skulle vilja komma dit.

7 kommentarer:

Joakim sa...

Det är sådana här människor som gör att SFFS (arkiverad här) var så lyckad – det är svårt att vara säker på att galningarna inte finns på riktigt... Samma sak förresten med Konspiration 58.

Jag har inte läst så mycket av det citerade här men artikeln om bibelöversättningarna intresserade mig, så jag tog en titt på den. Och det är säkert möjligt att de har någon poäng där bland allt dravlet (att 2000 vore bättre än 1917 på allting är väl för bra för att vara sant), men trovärdigheten i deras analys blir ju "sådär" när de lägger ner detta forskningsarbete på att klanka ner på en översättning för att den inte överensstämmer med en annan översättning. Inte på ett enda ställe nämns något om vad som står i originaltexten. Och förvisso läser jag varken hebreiska eller grekiska, men jag läser åtminstone engelska, och t.ex. Ps. 132:11 återges i alla engelska bibelöversättningar på ungefär samma sätt som i Bibel 2000. Att 1917 års svenska översättare hittat något som alla andra missat låter väl en aning snurrigt?

Men det blir ju mycket lättare att avgöra vilken översättning som är bäst om man först bestämmer sig för att den ena är ofelbar...

Kul också att de uppmanar till att lämna de ekumeniska samfunden och den romersk-katolska kyrkan i synnerhet, samtidigt som de förfasas över att texturvalet inte överensstämmer med det som de kyrkliga samfunden föreskrivit och autenticitetsgaranterat (garantier som man tydligen köper rakt av). Att apokryferna är motsägelsefulla kan jag nog hålla med om, men hur skiljer det dem från övriga böcker?

Anonym sa...

Jag kanske är internetskadad, men jag blev inte särskilt imponerad av de galningar du (blogginlägget) presenterar. Mankan och "Död och Återfödd" på Flashback däremot. Ihåliga levande jordklot, genier som saknar hjärna, med mera.

Och när det gäller judar finns det nog ett korn av sanning bakom de galna konspirationsteorierna. Tyvärr tenderar man att döma ut allt material som rör judar för att det finns så mycket konspirationsteorier och uppenbara galenskaper på internet. Jag har själv gjort det misstaget.

Hexmaster sa...

Joakim: Jämför SRB, Svenska Reformationsbibelsällskapet, som förespråkar Karl XII:s. Dem kände jag till innan, liksom de som förespråkar King James. I det sammanhanget verkar 1917 lite... Futtigt?

Anon: Ingen brist på galningar precis. :-) Jag föredrar på något sätt att uppmärksamma sådana som dragit anhängare, snarare än nätets alla enstaka byfånar. Kanske ändrar mig.

Lena Synnerholm sa...

Så många konspirationsteorier, staplade på varandra! EAEC verkar vara rena sekten! Som Rabindranath Tagore uttryckte det: ”Sektisten tror att oceanens vatten tappades över till hans egen lilla damm.” Det är förstås bara en metafor. Fast det säger en hel del om, hur omöjliga deras förställingar är.

Är det inte en milsvid skillnad på judehat, och att aldrig undersöka anklagelser mot judar? Jag har inget emot judar i allmänhet. Men handlandet hos Israels regering, förtjänar massor av kritik. Det är förstås ett modern problem, som uppstått efter Israels grundande. Innan dess var judar oskyldiga till, det mesta dom anklagades för. Naturligtvis har judar begått enskilda brott; inget enda folk i världen, är förskonade från det. Jag kan även tänka mej våldsdåd, som begåtts av judiska extremister. Dom måste då ha varit ganska begränsade, i sin omfattning. Det judehatare föreställt sej, och fortfarande föreställer sej, är ofta inte mänskligt möjligt. Fast dom har inte insett det.

Peter sa...

Jag följer John Torell med nöje och med beundran över den kunskap och insikt han levererar.
Tycker ni alltför enkelt avfärdar honom, utan att ens förstå hur han, och många andra har kommit till den slutsats han gjort.

Judar, judar, judar. Nej, det talas om sionister, globalister och kabbalister med judisk överrepresentation.
Konspirationer? Som om allt media levererar är sanning och med verkligheten överensstämmande.

Anonym sa...

Ibland undrar jag om vissa judehatare ser judar där unga judar finns.

Anonym sa...

Förlåt. det ska vara "där inga judar finns".