2010-07-19

Lördagsfråga: Billy Mitchell


På jakt efter något helt annat stötte jag, som vanligt, på en lördagsfråga. Billy Mitchell var en synnerligen färgstark och engagerad herre, som i synnerhet militärflygare över hela världen borde känna till - fast det kanske de redan gör? Här är några m.e.m. relaterade händelser.
  1. USS Shenandoah var Förenta Staternas första zeppelinare. Liksom många andra sådana kraschade den; och det kan här vara på sin plats att påpeka att olyckan med Hindenburg inte alls var den enda orsaken till att de kom ur modet. Mitchell anklagade då ledarna för armén och flottan för inkompetens och "en hantering av nationens försvar som närmar sig högförräderi". Istället ställdes han själv inför krigsrätt och fälldes.
  2. 1945 flög ett bombplan in i Empire State Building (länk). Bilden visar "ingångshålet". Den enda kopplingen till Mitchell är att flygplansmodellen bar hans namn: North American B-25 Mitchell. Det enda amerikanska militärplan som fått namn efter en person.
  3. USS Alabama var ett gammalt skepp som 1921 blev föremål för en synnerligen omdebatterad demonstration, då flygvapnet nämligen skulle visa att man minsann kunde sänka även sådana skutor. Det tyska slagskeppet från kriget SMS Ostfriesland utgjorde det största målet.
  4. The Court-Martial of Billy Mitchell (1955) med Gary Cooper. Om åtalet 1925. Utan att ha sett en sekund av filmen gissar jag vilt att den har ett avslappnat förhållande till faktiska händelser.
Raskt taget av Totte.

1 kommentar:

Anonym sa...

B 25 Mitchell, enda personnamnet - hade jag inte tänkt på, tack. Det finns ju dock en Mixmaster men ingen Hexmaster, än.

MVH

Hans