2008-05-07

Pinocchio

Inte för att det är något nyhet för er som läser detta, men Disneys film Pinocchio (1940) är ingen original-produkt utan baserades på Carlo Lorenzinis bok (utgiven under pseudonymen Carlo Collodi) Le avventure di Pinocchio - Storia di una burratino (1883), "Pinocchios äventyr - sagan om en docka". På italienska Wikipedia påpekas att en burratino är en kasperdocka medan Pinocchio snarare är en marionett, fast utan trådar då.


Själva namnet kommer nog från pino, tall, och occhio, öga; ett "tall-öga" är en kvist i träet. (Någon närmare förklaring till namngivningen ges inte i boken.)

Berättelsen var ursprungligen ingen saga för barn - åtminstone var den inte särskilt barnvänlig.

Bland de många detaljer som skiljer boken från Disney-filmen är att den som först börjar tälja på dockan är snickaren Antonio, kallad "mäster Körsbär". Den pratande träbiten skrämmer honom rejält, och han överlämnar den snart till Geppetto, som får slutföra arbetet. Denne framställs alltid som snickare, exakt vilket yrke han har är lite oklart; intagliatore in legno är någon sorts finsnickare, skulptör eller dockmakare, men detta antyds bara i slutet. (Denna detalj har dock blivit korrekt återgiven i filmen, där hans verkstad är full av finurliga konstruktioner.)

Den första filmatiseringen gjordes 1911.


Gutenberg: Pinocchio (boken)
Wikipedia (it.): Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino

Den italienska sidan är betydligt mer innehållsrik än dess engelska motsvarighet.


Ska vi se om vi hittar nån koppling till Borås? :-) Det närmaste någon hittills kommit är nog konstnären Gustaf Tenggren. Han kom från byn Magra utanför Alingsås, emigrerade omsider till Amerika. Där kom han att arbeta för Disney 1936-1940, en kort men spännande och viktig period i företagets historia, då man bl.a. arbetade på filmer som Snövit, Pinocchio, Fantasia, Dumbo och Bambi.

Wikipedia (sv.): Gustaf Tenggren

Inte för att detta är den egentliga orsaken. Men vill man ha en koppling till offentlig konst så duger den väl. Nog har vi sett långt svagare sådana? - För att göra en helt privat kommentar. Annars kan man ju byta med t.ex. Uppsala. :-)

Inga kommentarer: