2008-05-04

Världens giftigaste ämne

Att plutonium skulle vara världens allra giftigaste ämne påstås lite här och var. Men även om grundämnet är högst ohälsosamt, så verkar dess toxicitet (fint ord för giftighet) och farlighet över huvud taget ha överdrivits genom åren. En riktig faktoid-artikel är på gång.
Each small chunk of plutonium must be kept a respectful distance from the others, lest they combine to form the critical mass that sets off an atomic reaction. Even a human body in the wrong place can reflect enough neutrons into a chunk of plutonium to set off a chain reaction that could kill everyone in the lab with a blast of radiation.
- Time, 25 maj 1959

Ett av de dokumenterat giftigaste naturliga ämnen som finns produceras av bakterien Clostridium botulinum och heter botulinumtoxin. Det är detta ämne som i utspädd form kallas bl.a. Botox, och som det av någon anledning inte saknas frivilliga att få injicerat.

Undras om plutonium skulle kunna komma till användning i skönhetsindustrin..?


Wikipedia (eng.): Botulinum toxin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har fått för mig att vid början av 1900-talet så fanns det något radioaktivt preparat som man kunde smörja in sig med för att undvika skäggväxt vid t.ex långresor. Hittade dock inget med en snabbtrål.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Tja, radioaktivitet tillskrevs magiska egenskaper, och det var inte så lite som såldes med "Radium" på etiketten -- förhoppningsvis var det mesta fusk.

Jag hittade faktiskt en annons för rakbladet RADIUM från 1925, "Made from Swedish Spring Steel". Månne det syftar på äldre underkurer?

Men häromåret skulle äntligen en "rak-kräm" värd namnet komma, spana in denna klassiker från 1950:
Popular Mechanics om världen år 2000

Lena Synnerholm sa...

Radioaktiva ämnens farlighet och effekter, är ett vanligt ämne för missuppfattningar. Ta gärna upp faktoider kring det!

Anonym sa...

Man använde joniserande strålning i form av röntgen för att ta bort skäggväxt på framförallt kvinnor som hade börjat få oönskad skäggväxt.. Vem skulle idag lägga sig under röntgen utan bly som skydd för övriga kroppen!? Det finns även ett fall i Brasilien där några kvinnor bröt sig in på ett nedlagt sjukhus och stal diverse grejer.. Bland annat kom de över radioaktiva stavar som de använde som smink då det gav ett självlysande blått sken i mörker. Om jag inte missminner mig fick man sanera en hel statsdel i den aktuella staden p.g.a. "sminket". Tur att vi sköter våra radioaktiva ämnen i Sverige!