2008-05-10

Lördagsfråga: Dubbelbild


Det är alltså två bilder med exakt samma (..?) motiv som sitter intill varandra, monterade på ett papper. Just detta bildpar kommer från första världskriget (mer information i svaret), men det finns många många fler.

Så frågan denna gång är helt enkelt vad detta skulle vara bra för?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är förstås en 3D-bild. Jag antar att den är avseed att betraktas i ett stereoskop, dvs. en kikarliknande pryl som tvingar det vänstra ögat att bara se den vänstra bilden, och det högra att se den högra. Exakt som en Viewmaster, som (väl?) dom flesta har lekt med.

Har man inget stereoskop kan man använda en kartongbit vars ena kant man man placerar mellan bilderna och mostående kant mot ens näsa. Sen får man skela en del, vilket kräver en del övning. De flesta tycker det är mycket enklare att titta i kors, men för att det ska fungera korrekt måste man byta plats på de två bilderna.

Anonym sa...

Under Ossariumet i Verdun - vid shoppen, finns en bunt sådana bilder från VK 1, en del ganska makabra.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Med tanke på en del bilder jag sett från VK1 så torde "ganska makabra" inte vara någon underdrift.

Det där är en rätt intressant historia - även om makthavarna även då censurerade, av såväl militära som allmänt PR-mässiga skäl, så finns det inte så lite otäckheter att beskåda. Det var när Peter Englund visade omslaget på sin kommande bok i ämnet som jag blev nyfiken och började leta.

Skrivlogg nr. 4
Photos of the Great War