2022-03-25

Ryska fältkrematorier

Den första uppgiften från kriget som kittlade mina faktoid-nerver hade börjat cirkulera strax innan: Att ryssarna skulle ha med sig mobila krematorier i fält. Det skulle kunna ha flera syften: Slippa hantering av generande och möjligen opinionsruckande kistor med hempermittenter, dölja krigsbrott …

Russian forces have prepared a mobile crematorium for use in any future conflict with Ukraine in what Britain’s Defence Secretary has described as “chilling”.

The MoD released footage of a vehicle-mounted crematorium with room to “evaporate” one human body at a time, which has been seen trailing Russian forces and is expected to follow any troops into Ukraine.

Ben Wallace, the Defence Secretary, suggested the use of such a system may be a way for the Kremlin to cover up any future combat losses, fearing a repeat of the criticism at home when Russia first invaded Ukraine in 2014.

- Russia deploys mobile crematoriums to follow its troops into battle, Daily Telegraph 23 februari 2022

Arve Hansen, rådgiver ved Den Norske Helsingforskomite, er ikke overrasket over påstandene.

- Regimet er såpass kynisk at det å brenne og tilintetgjøre kropper for å skjule tapene ikke overrasker meg.

- Hevder russerne har mobile krematorier, Dagbladet 27 februari 2022

Visserligen var inte uppgiften så ny som den såg ut. Åtminstone 2015 cirkulerade uppgifter om fältkrematorier i hittepå-länderna Luhansk och Donetsk – men då var det intressant nog "utbrytarna" som tillskrev dem den ukrainska regeringen. (Här återges uppgiften från en källa som jag annars drar mig för, men i detta fallet ser jag ingen anledning att misstro den.)

Den politiska ledningen för utbrytarrepubliken Donetsk i Ukraina uppger att regeringssidan använder mobila krematorier för hemlig förstörelse av mänskliga kvarlevor, rapporterar Ria Novosti.

- "Mobila krematorier hittade i Donetsk", Fria Tider (jo, jag vet) 23 januari 2015

Om rykten från 2015 ser lite ålderstigna ut idag, så ska man veta att det footage som Storbritanniens försvarsminister hetsade upp sig över 2022 lades ut redan 2013. Det utgjordes av en film på Youtube från firman Turmalin (www.turmalin.ru). De tillverkar anläggningar för lite mer avancerad sophantering, skulle man kunna säga: biologiskt, medicinskt och kemiskt avfall, saker som kontaminerats med otäckheter, och så vidare.

Utprovning av anläggning för värmedestruktion (förbränning) av biologiskt avfall – det mobila krematoriet крематория IN-50.1K, som har genomgått omfattande reparationer och modernisering. [maskinöversatt]

- zaoTurmalin: Мобильный крематорий ИН-50.1К (Youtube 26 augusti 2013)

Detta visar naturligtvis ingenting i sig. En IN-50.1K skulle säkert kunna hantera en människokropp, och om inte, så kan Turmalin visa upp andra anläggningar.

Ett sånt här påstående kan bemötas på en rad olika sätt. Man kan göra som Snopes: Is Russia Using Mobile Crematoriums to Hide Evidence of Casualties in Ukraine? och studera källornas pålitlighet samt bildmaterialets ursprung och ålder. Man kan fundera på hur ryska soldater skulle reagera, om krematorierna var avsedda för dem.

Ett tungt motargument har jag inte sett bemötas alls. Det är religiöst: Den ryska ortodoxa kyrkan tillåter inte kremeringar, punkt. Inte för att det vore det första brottet mot lite av varje på det ryska ledarskapets konto. Och man kanske kan tänka sig att bränna fiender, även bröder och systrar i tron, medan de levde då (2/3 av Ukrainas befolkning är ortodoxa)? Skulle Putin inte kunna få till en specialvälsignelse av patriark Kirill? Ja, inte vet jag. Men det är åtminstone värt att ta med som argument.

Under den månad som nu gått verkar inga fler uppgifter om några fältkrematorier ha kommit in. Kanske de slets ut.


(Liten utläggning: Vilka argument mot, eller för den delen för, tänker man ut när man hör talas om en sån här omstridd uppgift? Det säger en del om en själv. Den som har egna erfarenheter av militär verksamhet tänker på hur folk i fält skulle reagera, befäl som soldater. Andra funderar över de stupade ryssarnas familjer och hur de skulle reagera. Att ens fundera över den religiösa aspekten verkar kräva att man antingen har erfarenheter av kulturen eller själv är religiös. Eller åtminstone, som i mitt fall, får tipset av någon annan.)2 kommentarer:

Anonym sa...

Har svårt att se varför det skulle behövas fältkrematorier. I krig är det fulla lastbilar, tågvagnar etc som går till fronten och jämförelsevis tomma som går tillbaka. Så vill man kremera kan man lätt använda tomma, hemvändande transportmedel för att transportera hem döda för kremering i ordinarie, stationära krematorier därhemma. Det är ingen stor logistisk belastning som fodrar att man la ner resurser på en lösning i fält. Möjligtvis skulle en lösning i fält vara av intresse ifall det av någon anledning är viktigt att kremera snabbt utan dröjsmål för transport bakåt -men varför skulle det vara viktigt?

Sensemaker

Johan sa...

Här är ett argument till för att sensemaker har rätt tycker jag. Enligt Wikipedia ske kremering vid 730 - 800 grader och tar 70 - 90 minuter i en modern kremeringsugn och ugnen eldas oftast med olja. Om en sådan fältugn bara tar EN människa så krävs det många ugnar, tid och bränsle om man ska kremera mer än någon enstaka människa och det går nog inte obemärkt förbi. Så även om man vill dölja krigsbrott så lär det vara enklare att göra som sensemaker skriver ovan.