2022-03-14

Lördagsfråga 698: Hans Christian

  1. Svan heter cygnus på latin. Därifrån kommer ett av mina engelska favoritord: cygnet, svanunge. Svanungen på bilden är Aston Martins och lanserades 2011. Efter usel försäljning lades den ner två år senare.
  2. Den lilla sjöjungfrun på en sten intill en av Köpenhamns strandpromenader. Dess huvud har ballerinan Ellen Price som förlaga, resten skulptörens fru Eline Eriksen. Statyn bekostades av Carl Jacobsen, det vill säga Carlsberg – den har druckits fram – och invigdes 1913. På danska Wikipedia (Den lille Havfrue) är själva statyn inte med, med hänvisning till någon sorts upphovsrätt.
  3. Snömonstret Marshmallow ur Disneys Frost (2013).
  4. Näktergalen Jenny Lind, lite äldre än man brukar få se henne, med Otto Goldschmidt; han var först hennes pianist, sedan hennes make.

Den fula ankungen som var en svan, Den lilla sjöjungfrun, Snödrottningen som Frost inspirerades av, och Näktergalen som lär alludera på författarens välbelagda olyckliga kärlek till Jenny Lind – ja, det är ju H. C. som är den gemensamma nämnaren. Den sattes snabbt av flera; målfoto med pazuzu och Spito avgjorde till den förres fördel.


Inga kommentarer: