2022-03-07

Lördagsfråga 697: Hett

 
  1. I norska Finse kan man välkomnas av så kallade Arctic Jumptroopers, kejserliga fallskärmsjägare som är särskilt anpassade för arktiska förhållanden. Åtminstone när det är "Hoth weekend", efter den vintriga planet där spännande delar av Rymdimperiet slår tillbaka utspelas. Eller andra spektakel för att minnas inspelningen 1979, som sedan dess måtte utgöra en av den bilfria byns huvudnäringar.
  2. Den berömda heta linjen mellan Washington D. C. och Moskva har aldrig inbegripit röda telefoner på presidentens/generalsekreterarens skrivbord. Maskinerna har aldrig varit röda eller telefoner, och åtminstone den amerikanska finns i Pentagon. Sändningarna har alltid utgjorts av text, som förmedlats av mackapärer som denna Siemens T63–SU12 teleprinter (senare användes fax). Poängen var och är att text ger mindre utrymme för missförstånd än prat. Och det var just för missförstånds undvikande som linjen installerades 1963, kort efter Kuba-krisen.
  3. Reltivt o-kosackiskt porträtt av Ivan Mazepa, hetman (en titel motsvarande general eller rentav ÖB; ordet kommer från tyska Hauptmann). Han var en lokal förmåga som ändå – här finns mycken historia – allierade sig med Karl XII under dennes tåg i vad som idag är Ukraina. Huruvida deras allians var mest till nytta eller onytta har diskuterats i över 300 år. Har en viss kult i Ukraina. (Uppgifter om att flaggans färger kommer från den svenska är dock en myt.) Kuriosa: Den ryska ortodoxa kyrkan bannlyste Mazepa året innan han dog, och bannlysningen ligger fast än idag.
  4. Tidig scen i I hetaste laget (1959). Vi befinner oss i förbudstidens Chicago, närmare bestämt på en undangömd speakeasy. Kaffekoppen beror på att där endast serveras kaffe – skotskt kaffe, kanadensiskt … Med soda till.

Den satte, till slut, Tomas.

 


Inga kommentarer: