2020-02-04

Hjälper mask mot virus?

Alla händelser ska ha en bild. Bilden på utbrottet av coronaviruset är kineser med ansiktsmasker.

Hjälper de? Maskerna alltså.

Det finns flera svar på den frågan. Experterna är inte helt ense. Det beror också på vem man undersöker – om du är smittad är det bra om du bär mask (CDC (USA:s folkhälsomyndighet): Interim guidance for persons who may have...) när du är ute och rör på dig, men ännu bättre om du håller dig inne.

Men det man vill veta är ju om friska skyddas från att få sjukan, i högre eller lägre grad. Enligt en studie från 2008 (The First Randomized, Controlled Clinical Trial of Mask Use in Households to Prevent Respiratory Virus Transmission) reducerar masker smittrisken av influensa-liknande sjukdomar med 80 % (Wuhan-sjukan är inte influensa men nära släkt) när de bärs korrekt; men att färre än hälften av deltagarna bar masken korrekt.

Många påpekar att virus är så pyttesmå att vanliga munskydd, i stil med de på bilden ovan, inte hindrar dem mer än staket hindrar mygg. Men de flesta virusen finns i vätskedroppar, och de kan hindras av maskerna.

När man jämför med andra, eventuellt tråkigare, metoder är enigheten större om effektiviteten: Tvätta händerna, rör inte ögon, näsa eller mun, undvik sjuka personer och håll för munnen när du hostar eller nyser. Det vill säga grundläggande hygien. Fast de tipsen är tråkigare, och blir heller inte lika bra på bild.

Inga kommentarer: