2020-02-03

Lördagsfråga 593: Öl


  1. F-16 Fighting Falcon.
  2. Flagga för republiken Stellaland. Den fanns 1882–1885 och låg i vad som idag är Sydafrika. För att vara ett litet och kortlivat land hade det en anmärkningsvärd sprängkraft såväl när det fanns (det spelade en roll i andra boerkrigets utbrott) som idag (det finns ett gäng som vill utropa det till en självständig republik, i gammal sydafrikansk stil, så att säga).
  3. Corona är en stor grupp av virus, inkluderande såväl förkylningar som otäckingar som SARS och MERS. Därför är det olyckligt att utbrottet i Wuhan har fått det namnet. Det corona-viruset heter visserligen "egentligen" 2019-nCoV men det är ju oanvändbart i sammanhanget. Något klatschigare har ännu inte lanserats, och sannolikheten förefaller just nu hög att det kommer att få heta "Corona" i historieböckerna.
  4. Holländaren Wim "ismannen" Hof har en oerhört ovanlig förmåga att klara extremt låga temperaturer. Han själv tillskriver den en metod han själv utvecklat. Andra tror mer på genetiska omständigheter.

Falcon, Stella, Corona och Hof – kan någon gissa vad det ska bli? Tricky, som kan sina ölsorter, satte den.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag föredrar att kalla det för Wuhanvirus.

Karl sa...

Det är inte så lätt med denna namngivning. När det gäller utbrottet 2009 säger många fortfarande "svininfluensan", fast det inte är någon svininfluensa. Det officiella A(H1N1)pdm09 är minst lika krångligt som 2019-nCoV. Geografisk namngivning kan också vara känsligt idag. Men "Corona 2019" är kanske någorlunda enkelt och informativt.

Anonym sa...

"Svininfluensan" kallar jag för Mexikanen eftersom den först dök upp i Mexiko.

Hexmaster sa...

Om dagens nyhet stämmer kan den få heta fladdermus-flunsan. Batflu.
Virus efter geografi är impopulärt på platserna ifråga, har jag förstått. Om man nu vill låta dem bestämma.

Anonym sa...

Fråga de stackars spanjorerna för drygt hundra år sedan om vad de tyckte.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Riktig nitlott när sjukan inte ens kom från deras land. Utan bara för att de skrev om den, eftersom de som icke-krigförande land inte censurerade sånt.

Anonym sa...

Frågan diskuteras här:
https://www.snopes.com/ap/2020/02/04/in-coronavirus-outbreak-fretting-over-a-name-that-might-go-viral

Karl sa...

BBC-artikel om problematiken. Föreslog i en Twittertråd som länkar tid namnet TARS, som efterföljare till SARS. Förkortningen kan sedan vara rekursiv (TARS acute respiratory syndrome), som är brukligt inom IT-världen.