2020-02-02

När man inte ska googla (eller bara lite)

– I början fanns ett hopp om att jag skulle kunna genomgå en transplantation. Det hoppet grusades när de hittade metastaser. Först blev jag rädd. Sedan googlade jag lite för mycket, som man ofta gör. Rätt snart slutade jag att läsa helt och landade i en tacksamhet över att ha levt ett gott liv.
- Joachim Elsander citeras i Han hjälpte andra i kris – nu är han själv döende, SvD 2 februari 2020

I ett annat skede av livet var jag på en informationsträff på barnavårdscentralen. Jag ställde en fråga till barnmorskorna: Ska man läsa om sånt här på familjeliv? Svaret var lika snabbt som tydligt: Nej. Familjeliv, liksom dess maskulinare motsvarighet Flashback – väsensskilda på vissa sätt, identiska på andra – är kraftigt virulenta smitthärdar för myter, skrönor, faktoider och dumheter av många slag, men har sina specialiteter. Allt som har med barnafödande och den första tiden i livet är en specialitet för den förra. Där kan man läsa om sådant i forskningssyfte, men inte på allvar. (Med reservation för att båda ställena har sina kvalitéer; vissa ämnen behandlas hur bra som helst. Men sannerligen inte alls.)

Jag vet inte exakt var Joachim Elsander försökte läsa mer om sin gallvägscancer, men har en ganska god idé om ungefär vad han fann. Det finns otaliga ställen där man kan ta del av underkurer, dagens patentmediciner som lovar vad som helst till vem som helst. Där kan man läsa i forskningssyfte – jag har gjort det och gör fortfarande – men inte på allvar. Några av de större heter saker som Natural News och kurera.se. Men mängden är oöverskådlig, variationen oändlig, och det finns alltid någon utformning som så att säga går rakt igenom just ditt källkritiska immunförsvar.

Det gäller inte bara medicin i allmänhet och cancer i synnerhet – liksom förlossningar och relaterat. Konspirationsteorier och vissa politiska frågor är andra träsk på nätet, där det är lätt att fastna. Ger man sig ut i sådana områden gäller det att man vet vad man gör, och har ett sinne som är mer kritiskt än öppet.

2 kommentarer:

Johan Langworth sa...

familjeliv, flashback och övriga är hysteriskt underhållande. Trollandet är extremt utstuderat. Stor humor

Hexmaster sa...

Jag kan egentligen inte tillräckligt mycket om familjeliv men vet att det förekommer vettiga debatter, också. På Flashback kan jag intyga att det finns många synnerligen vettiga och högkvalitativa diskussioner om lite av varje - som de som för några år sedan avslöjade Terjes photoshoppande, och fick hedersomnämnande av gräv-priset Guldspaden. Helt annat än "diskussionerna" om droger, invandring, politik, islam ... Det vanliga.