2020-02-17

Lördagsfråga 595: Regnbågen


  1. Erik Röde i ett senare tiders försök till illustration.
  2. Den så kallade orangea revolutionen i Ukraina 2004-2005.
  3. Tyska soldater i Paris var ett resultat av ett lyckat Fall Gelb, "fall gul", dvs angreppet mot Frankrike. (För att inte tala om Fall Rot, invasionens andra fas.)
  4. Graham Greene häller upp en tuting på ett omständligt sätt.
  5. I färg blir det tydligare att det är en russian blue (som heter så även på svenska).
  6. Premiärminister Clement Attlee med hustru Violet.
Regnbågens färger satte Joakim E.

4 kommentarer:

AH sa...

Minns från när jag gick skolan att man pratade om roggbiv (röd-orange-gul-grön-blå-indigo-violett), så jag kan sakna indigo något. Men å andra sidan brukar man ju måla regnbågen på lite olika sätt. På C64 valde de 5 färger (tog bort violett också). På ZX Spectrum endast 4 färger, där de också tog bort violett och hade något mellanting mellan rött och orange istället för dessa färger enligt de bilder jag hittar. Apples tidiga logga verkar ha använt samma sex färger som i denna lördagsfråga, men en väldigt annorlunda ordning dock. Den nuvarande Pride-flaggan använder däremot lördagsfrågefärgerna i den ordning som du.

Anonym sa...

Jag har stött på förkortningen ”roggbiv” i en populärvetenskaplig bok. Men jag anser att regnbågen har sex färger, precis som bloggaren.

AH sa...

Skulle nog inte säga att jag anser något om antalet färger i regnbågen. Regnbågen är ett ljusspektrum som kan ritas upp på olika sätt. Antalet färger som används för att rita upp den borde väl snarare ses som en stilistisk fråga där det är svårt att uttala sig om rätt och fel. Minns dock att jag reagerade på färgerna indigo och violett när jag hörde om regnbågens färger. Indigo, eftersom jag inte visste att det var en färg och violett eftersom det kändes mer logiskt att kalla färgen lila.

Vad gäller användning av regnbågens färger inser jag att jag glömde jag bort omslaget till Dark Side of the Moon med Pink Floyd som använder sex färger.

Pölsa Dum sa...

Sju är det nog, och det är att skylla på självaste Newton: Han fick inte bara ett äpple i huvudet utan också en apelsin, en citron, ett päron, ett halvmoget enbär, ett blåbär och ett plommon. Sedan tröttnade han på att folk satt uppe bland grenarna och kastade frukt på honom så han gick inomhus och gjorde ljusbrytningsexperiment istället.

Nåja, lite mer sant är att Newton först såg fem färger i sitt framforskade spektrum men senare lade till orange och indigo för att få kulörerna att gå jämnt upp i antal med tonerna i C-durskalan som ju är sju i analogi med veckodagarna och de rörliga himlakropparna.

Sex ränder i Prideflaggan duger dock gott, särskilt som det dagsaktuellt var prideomgång i SHL i lördags när frågan skrevs.