2016-10-26

SVT om gurkmeja och kvackarapotek

Gurkmeja, kokosolja och andra naturmedel hjälper mot Alzheimers. Det påstår en rad hälsokostbutiker som SVT Nyheter besökt med dold kamera. Påståendena bryter mot lagen.
- Hälsobutiker bryter mot lagen, SVT Nyheter 23 oktober 2016

Ifall någon missat det: Hälsokostaffärer är kvackarapotek. Där saluförs allt möjligt jox mot alla möjliga krämpor och besvär. Evidens? Sånt tjafs ... De menar ju bara väl.
- Jag hör ju hur de svarar, det är ju inget elakt, de försöker ju hjälpa människor, men de förstår inte lagstiftningen ... Vi måste ta hand om det här själva internt och börja utbilda vår personal så att de förstår det här.
- Representant för Hälsokraft

På vilket man kan svara att personalen har den utbildning som arbetsgivaren kräver av dem: att kränga vad som helst mot vad som helst. Om kraven skulle ställas högre så vore det en helt annan verksamhet.
- Än så länge får vi inte säga det men jag gör så här ...
- Du nickar!
- Ja, absolut.
Just gurkmeja mot Alzheimers var inte det allra bästa exemplet. Följande länk letades snabbt upp:

Linköpingforskare kan nu visa att kurkumin, det ämne som gör gurkmeja gult, har positiva effekter på Alzheimers sjukdom hos bananflugor.
- Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers, SVT Nyheter 16 februari 2012

Genant; för bananflugor är inte människor, en korrekt artikel kan skämmas av en klickvänlig rubrik, och få nyhetskanaler är utan skuld.

I nästa reportage skulle det vara intressant att se motsvarande undersökning göras på apotek. Där är sannerligen få utan skuld. Och även om sådant förvisso förekom även före avregleringen så är dagens apotek på väg ner mot hälsokostbutikernas nivå, nu som för fem år sedan:
Så tappade hon plötsligt leendet, såg mig rakt i ögonen och sade med låg röst och eftertryck: "Okej. Jag skäms. Jag står faktiskt här och skäms."
- Cecilia Verdinelli i GP, 20 september 2011, återgiven i bloggposten Farmaceuten som skämdes

1 kommentar:

Hannu sa...

read:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
Intressant läsning på Pubmed, den medicinska databasen som journalister men även många läkare verkar missat.