2015-11-27

Margot tar ingen skit

Bilden ovan (utan diagonal-text) flimrade förbi på nätet. Margot Wallström med muslimsk halvmåne? När hon intervjuas om terrorattackerna i Paris dessutom? Är det sant? Låt oss gräva en smula och se vad vi hittar.

Det första jag gjorde var att bildgoogla "margot wallström". Nog borde det finnas fler och bättre bilder på ett halssmycke som en så avfotograferad person bär?

På bild #3 skymtar något som är bra likt smycket ifråga. Det visade sig dessutom vara regeringens pressbild i högupplösta 2304x3456 pixlar.

Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

Här framgår det tydligt att smycket dels är det på bilden, dels inte är någon halvmåne utan en hästsko. Fallet löst.

Efter att ha knäckt detta billiga försök att idka viral smutskastning och lagt ut det på Fb/Faktoider så tipsade Jenny Ågren om ytterligare detaljer. Smycket är designat av Efva Attling, bär texten "TAKE NO SHIT" (vilket nästan framgår på pressbilden) och säljs till förmån för BRIS.

Efva Attling: Take No Shit pendant

Det är till att ha koll! Och här har vi, otippat nog, belägg för smycket i pressen:
Runt halsen bär hon ett silvrigt halsband med en liten hästsko, och en text.
Vad står det på halsbandet?
– Haha, såg du det? Det står ”Take no shit”.
Direktöversatt: ”Ta ingen skit” på svenska.
– Jag fick det av mina barn. Jag tog på det idag, jag kommer ha det från och med nu.
- Margot Wallström blir utrikesminister, Aftonbladet 3 oktober 2014

2 kommentarer:

Anonym sa...

på bilderna visas två olika smycken. Islamsmycket är öppnare och fäster i ena änden. Består dessutom av stenar. Bris-smycket år av u-format och silver. Två helt olika smycken. Bris-smycket fäster dessutom en bit inpå själva smycket.

Hexmaster sa...

På översta bilden, meme-försöket, visas två olika smycken, ja. Det som Margot har på sig och ett som Margot inte har på sig. V S B.