2015-11-24

Jeane Dixon

Vad tror vi om följande påståenden:
  • Hösten 1953 invaderade Sovjet Iran.
  • 1957 invaderade Sovjet Palestina.
  • Kina angrep Taiwan i oktober 1958 och utlöste därmed tredje världskriget.
  • Vietnamkriget slutade 7 maj 1966.
  • Fidel Castro dog 1966 eller tidigare.
  • Ryssarna blev först på månen.
  • I början av 1980-talet hände förfärliga ting (holocaust) p.g.a. Kina och "rassituationen".
  • En manlig religiös ledare född i Egypten den 5 februari 1962* blev/kommer att bli en mäktig kraft för det goda i världen.
Inte många rätt där inte. Vi återkommer snart till dem.

Först något till synes helt annat:
Today, Mr. Regan's astrologer would tell him he faces a Pandora's box of trouble that will keep him busy for several years, possibly to the end of his life.
- Jeane Dixon, "What Jeane Says About Don...", New York Times 7 maj 1988

Vem är "Don" Regan? Vem är Jeane Dixon? Och varför är hon förbannad på honom?

Donald Regan var först finansminister och sedan stabschef under Ronald Reagan. Han gav 1988 ut sina memoarer. Den uppgift som nog rönte mest uppmärksamhet där gick ut på att Nancy Reagan inte bara trodde på astrologi utan även försökte att påverka presidenten utifrån horoskop levererade av hennes personliga astrolog.

Jeane Dixon hör man mycket sällan talas om nuförtiden. Men hon var en av 1900-talets mest berömda, etablerade och beundrade spåkäringar, på en nivå som dagens fuskande bondfångare bara kan drömma om (får vi verkligen hoppas). Hennes trams publicerades i en rad tidningar, hon gav ut flera böcker som sålde i miljonupplagor, och så tillskrevs hon flera spådomar som slog in, inte minst mordet på Kennedy.

Den i skojeri någorlunda bevandrade som läser in sig på Dixons spådomar känner snart igen flera tekniker. Som Barnum-uttalanden, det är vaga uttalanden som stämmer in på lite av varje. I artikeln från våren 1988 nämner hon presidentvalet som är under uppsegling. Hon beskriver personligheterna hos Michael Dukakis (om någon minns honom) och George Bush utifrån deras soltecken. Men hon tar inte ställning till vem som kommer att vinna: "It is too early to make that assessment". Eftersom valet 1988, får vi veta, inte är predestined, till skillnad från val som 1948 och 1980 ...

En annan klassisk teknik hon använde var shotgunning: Gör man tillräckligt många påståenden så är det alltid några som stämmer någorlunda. Den har också kallats "Jeane Dixon-effekten". Några av hennes otaliga misslyckade gissningar återfinns ovan. Andra lämpar sig rent ut sagt mindre för tryck, som att USA efter 1980-talets holocaust kommer att renas av auran från den eviga lågan på John F. Kennedys grav. Och så håller hon på.

Om Dixon inte är så omtalad idag, ens bland de troende, så kanske det har att göra med att hon inte hade något till övers för vanlig astrologi, eftersom den är hednisk.
The other critics, the scientists and religious leaders, seem to confuse authentic astrology with the pagan form that prevailed in the ancient world and was strictly forbidden by the Lord of Israel. This debased doctrine persists to this day, often used as an excuse rather than enlightenment. Its practitioners reject their free will, instead ascribing their good deeds and ills, their success and failures, to the occult influence of stars and planets.
- Ibid.

Jag har inte hittat några ledtrådar till vari det Gudi behagliga låg i Jeane Dixons astrologi. (Inte för att jag letat så värst mycket.) En sak är säker, och det är att när hon till äventyrs hade fel, så berodde det inte på metoden utan på hennes tillfälliga oförmåga att utöva den:
... She freely admits all her mistakes and attributes them to her own failures to interpret correctly her visions and psychic reactions.
- Jane Howard, "A Crystal Ball like a TV Set", LIFE 8 oktober 1965 (även fotot ovan)

Vad hennes "spådom" (som påminner bra mycket om en förbannelse) om Donald Regan beträffar så är det högst osäkert vilka bekymmer hon avsåg. Det sägs att astrologer, "medier" m.fl. inte vill spå om olyckor och död. Enligt en uppgift, som vanligt i sammanhanget högst osäker, ska hon 1964 ha nominerats till Årets Kvinna av en mängd Beatles-fans, enbart av den anledningen att hon förnekade ett påstående om att hon förutspått att idolerna skulle skadas. Samtidigt kan man förstå om deras s.k. yrkesheder inte är flexiblare än att den tillåter avsteg när de verkligen vill.


* Wikipedia nämner inte någon manlig religiös ledare född den 5 februari 1962 (iaf inte engelska, arabiska anger inte födelsedag för alla). Den enda född just den dagen är Jennifer Jason Leigh. Den 6 februari har vi Axl Rose, och den 7 februari Garth Brooks och Eddie Izzard. Jag vet vem jag skulle rösta på.

Inga kommentarer: