2015-03-06

Risken med emulgeringsmedel?

Larm-valsen gick häromveckan:
Tillsats i mat gör oss sjuka och feta
... har nu i en serie djurförsök sett att emulgeringsmedel kan orsaka inflammationer i tarmen. Emulgeringsmedel används i nästan all färdigmat och i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens.
 - Typiskt exempel från Metro 25 februari 2015
Tillsatserna kan göra oss sjuka
En vanlig tillsats i livsmedel – emulgeringsmedel – kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom – än så länge bara hos möss. 
Forskarna tror att det kan förklara varför vi äter för mycket och blir feta.
- Typiskt exempel från Aftonbladet 25 februari 2015

En som, till skillnad från nästan alla andra, inte ryckte på axlarna var Louise Ungerth. Hon började leta efter emulgeringsmedlen ifråga, E 433 och E 466, för att se hur vanliga de är. Jag har fetstilat fynden.
Jag gav mig ut i en butik i morse och vände och vred på åtminstone 100 förpackningar där det vore troligt att jag skulle hitta E 433 och E 466 enligt Aftonbladets lista. Det är möjligt att tillsaterna är vanligt förekommande i USA, men det är de inte i Sverige. Mitt enda fynd, när jag nästan höll på att ge upp, var en dietdrink med hög proteinhalt och lågt kaloriinnehåll, chokladsmak.
- Louise Ungerth, Louise Konsumentkoll: Sur på slarvig matlarmsjournalistik - om emulgeringsmedel, fetma och sjukdom, 27 februari 2015

I kommentarerna nämns även kokosmjölk. Själv hittade jag E 466 i maränger. Fler exempel finns utan tvivel, men att dessa emulgeringsmedel skulle vara vanliga i Sverige förefaller att helt enkelt vara fel.

Notera att Aftonbladet åtminstone nämnde de två ämnen som undersökts. Man kan tänka sig hur många läsare som bara ser "emulgeringsmedel", och givetvis spär det hela på E-nummershysterin. Nog skulle även dessa tidningar och inte minst seriösa TT, som introducerade nyheten i Sverige, ha bättre vett än att presentera en sådan nyhet på ett sådant sätt.

En annan fråga gällde mängden emulgeringsmedel. Fick mössen kraftiga "överdoser" eller mer normala nivåer? Sådant har gett upphov till falsklarm förr. Och här blir det svårare att veta vad man ska tro:
Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket, säger att mössen i studien fått enorma doser emulgeringsmedel.
– Det är som om en 60 kilo tung vuxen människa dagligen skulle dricka 150 liter yoghurt med emulgeringsmedel i.
- Aftonbladet
relatively low concentrations of two commonly used emulsifiers
- Chassaing et al, Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome, Nature #519

Frågan har gått till Livsmedelsverket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

All forskning som berör Crohns och UC är bra. Jag tycker detta låter rimligt. Bara för att de just i denna studie studerade två utvalda emulgeringsmedel betyder det inte att det bara är dessa som orsakar problem. Så nej, jag håller inte med dig - mer sån här forskning! Den är viktig.

Hexmaster sa...

Jag säger inte att forskningen är dålig. Jag säger att den beskrivits och uppfattats fel.

Om du har grund för uppfattningen att det "låter rimligt" att emulgeringsmedel ökar risken för inflammatoriska tarmsjukdomar så kan du mer om ämnet än jag någonsin kommer att kunna.