2015-03-19

Leksaksbomber

Att gömma en bomb i en leksak, och sedan lägga ut den någonstans där barn kan hitta den. Vad är det för en sjuk hjärna som tänker ut sådant?

Men historien som den återgavs häromdagen har flera problem.
En bomb som placerats inuti en leksak dödade en pappa och två av hans barn när den exploderade i deras hem i byn Bishigram i nordvästra Pakistan. Den 35-årige mannens tre barn hittade leksaken på gatan och tog hem den för att leka med, enligt den lokale polischefen.
- Bomb i leksak dödade pappa och barn, Metro 17 mars 2015, från TT från AFP ...

Till att börja med inträffade den sorgliga händelsen i byn Madyan. Den ligger i ett sherwan (som måhända motsvarar en svensk kommun) som heter Beshigram, som i sin tur ligger i Swat-dalen i den anrika provinsen Khyber.

Denna i och för sig obetydliga uppgift hittar man om man studerar medier närmare händelsen. Där finns även mer att hämta. Som att bomben kanske inte alls var gömd i en leksak, utan att bomben kanske var leksaken.
The blast occurred when the child brought a ball-like shell at home and started playing with it
- Toy bomb kills man, two children, Daily Times 18 mars 2015

Andra uppgifter nämner andra sprängladdningar men om vi tar fasta på den "boll-liknande granaten". Kanske såg den ut så här:

När man tillverkar klotrunda och rätt små (mindre än en tennisboll) saker i metall är det svårt att komma ifrån det "leksaksaktiga", något som ett barn skulle vilja plocka upp och leka med.

Så här kan behållaren de levereras i se ut. Just denna skickades från Israel till Libanon 2008 och fotograferades av Mohammed Zaatari. (Bilden har använts för att illustrera uttalanden om klusterbomber i Ukraina, vilket fått en del att felaktigt tro att den utgör ett bildbevis för sådana.)

Som synes fungerade inte detta exemplar som det skulle. Det händer nog så ofta även med de många småbomberna. Det är en anledning till att klusterbomber kritiseras: De dödar urskillningslöst, lång tid efteråt, och i synnerhet, av ovan angivna skäl, barn.

Här förklarar AFP osv. just detta, med en antydan till vad som nog är den korrekta förklaringen — för att direkt därefter snubbla på en annan myt.
Många pakistanska barn, i synnerhet i de oroliga nordvästra delarna av landet, har tidigare mist sina liv när de lekt med föremål de trott varit leksaker men som sedan visat sig vara sprängladdningar. Sovjetiska styrkor släppte också ner leksaksliknande bomber under invasionen av grannlandet Afghanistan under 1980-talet.
"Leksaksliknande bomber", vad är det? Bomber som tillverkats för att lura barn eller bomber som inte tillverkats för att lura barn men ändå gör det?

Så här ser den sovjetiska "leksaksliknande bomben" ut:

Modellen hette PFM-1 och släpptes i stora mängder över Afghanistan. "Vingen" gjorde att de snurrade ner som små helikoptrar och fick lagom spridning. Den bidrog också till att förstärka leksaksintrycket och därmed locka barn. Under ett krig, som redan är bästa tänkbara jordmån för rykten, blev det snabbt en spridd sanning att ryssen spridde bomb-leksaker med det enda syftet att förstöra små afghaner.

...Mr. Reagan's assertions that Soviet troops were using were using booby-trapped toys in Afghanistan ...
- New York Times, 5 november 1985

Om Ronald Reagan hade varit i Vietnam hade han där kunnat stöta på den amerikanska landminan BLU-44/B Dragontooth. Den kopierades senare av Sovjet och fick namnet PFM-1.

En sista "detalj" som finns i lokala medier men inte hos nyhetsbyråerna är namnen på de som dog.
Jan Muhammad, his father Zor Muhammad and daughter, Shabina, were killed while Saddam Khan and Saira Bibi sustained serious injuries.
- Three killed in a toy bomb blast, The News, 18 mars 2015


Se även Faktoider.nu: Leksaksbomber

Inga kommentarer: