2012-10-15

Lördagsfråga: Företag som fanns


  1. Luxor Video Entertainment System var något så ovanligt som ett svenskt TV-spel. Visserligen en licensierad svensk version av ett amerikanskt spel (Channel F) men ändå. Luxor grundades som radiofabrik 1923 (året efter upptäckten av Tutankhamons grav) och fick ett utdraget och trist slut. Idag är namnet ett varumärke ägt av ett turkiskt företag.
  2. Den 6 mars 1918 är det finska flygvapnets födelsedag: En Thulin typ D, skänkt av Eric von Rosen, har just levererats till den vita sidan i Vasa. På vingen anas von Rosens lyckosymbol, en svastika, som sedan målades på alla deras plan ända till andra världskrigets slut. Då hade Thulinverken i Landskrona lagt av med flygplanstillverkningen sedan länge. Idag ingår resterna i andra firmor.
  3. En stridsvagn m/40 från Landsverk, som också låg i Landskrona. Vagnen på bilden har hamnat någon annanstans och fått heta Pueblo.
  4. Här hade det kunnat vara en skrivmaskin, som även vi som aldrig använt en Halda associerar märket med. Men fickur var det första de ägnade sig åt. När den branschen gick lite knackigt styckades det av och ombildades som AB Urfabriken; den firman finns fortfarande kvar men kallar sig ABU och tillverkar, som bekant, fiskeprylar.
Ole Bull satte grejorna, Joakim L den gemensamma nämnaren: svenska företag (i verkstadsbranschen dessutom) som inte längre finns.

Vet inte hur roligt det var att försöka lösa det hela, men det var en intressant fråga att konstruera.

3 kommentarer:

Joakim L sa...

Jodå, det var roligt. Och man lärde sig mycket (det där med ABU t ex läste jag också om och hade innan dess ingen aning om att det var det förkortningen stod för).

Tv-spelet var tydligen lurigast, att det licenstillverkades var egentligen det enda jag hittade själv.

Ole Bull sa...

Det var klurigt att hitta bilderna men den röda tråden var väl sisådär.
Kurt sa...

På den tiden fanns det riskkapital som satsade pengar på nya riskabla teknikföretag. I dag satsar i stället riskkapitalet sina pengar på privatiseringar av vård, skola och omsorg, det är mycket lönsammare, men nationalekonomiskt en katastrof för Sverige på sikt.