2011-06-08

Mässling, en farlig sjukdom

Här följer en text från 1986. Jag hittade ingen översättning av den utan gjorde därför en själv, på förekommen anledning.

Mässling: En farlig sjukdom
Roald Dahl

Olivia, min äldsta dotter, fick mässling när hon var sju år gammal. Jag minns hur jag ofta läste för henne vid sängen allt eftersom sjukdomen fortskred, utan att känna mig särskilt orolig. Så en morgon, när hon var en god bit på bättringsvägen, satt jag på sängen och visade henne hur man kan göra små djur av kulörta piprensare. När det blev hennes tur märkte jag hur hennes fingrar och tankar inte samarbetade, hon kunde inte göra någonting.

"Mår du bra?" frågade jag.

"Jag känner mig trött," sade hon.

En timme senare var hon medvetslös. Tolv timmar senare var hon död.

Mässlingen hade övergått till någonting förfärligt som kallas mässlingsencefalit [hjärninflammation] och det fanns inget läkarna kunde göra för att rädda henne.

Detta var 1962, tjugofyra år sedan, men än idag är det så att om ett barn med mässling utvecklar samma dödliga reaktion som Olivia gjorde, så finns det fortfarande inget läkarna kan göra för att hjälpa henne.

Å andra sidan kan föräldrar idag göra något för att förhindra att samma tragedi inträffar deras barn. De kan se till att få sitt barn immunt mot mässling. Jag kunde inte göra det för Olivia 1962 eftersom man på den tiden ännu inte hade fått fram något pålitligt mässlingsvaccin. Idag finns det bra och säkra vacciner tillgängliga för alla familjer och det enda ni behöver göra är att be er läkare att få det.

Det är fortfarande inte allmänt accepterat att mässling kan vara en farlig sjukdom.

Tro mig, det är den. Jag tycker att föräldrar som idag förvägrar sina barn vaccinering riskerar deras liv.

I Amerika, där mässlingsvaccinering är obligatorisk, har mässling liksom smittkoppor praktiskt taget försvunnit.

Här i Storbritannien har vi fortfarande hundratusen fall av mässling om året, eftersom så många föräldrar inte låter vaccinera sina barn, på gund av motsträvighet, okunnighet eller rädsla.

Av dessa hundratusen kommer tiotusen att lida av komplikationer.

Minst tiotusen kommer att få öron- eller lunginflammation.

Cirka tjugo kommer att dö.

BEGRUNDA DET.

Varje år kommer cirka tjugo barn i Storbritannien att dö av mässling.

Hur är det då med riskerna med vaccinering?

De är praktiskt taget obefintliga. Lyssna här. I ett område med ca 300 000 invånare kommer ungefär ett barn på 250 år att utveckla allvarliga bieffekter av vaccineringen! Risken är en på miljonen. Jag skulle tro att risken är större att ditt barn kvävs av en chokladbit än att det blir allvarligt sjukt av en mässlingsvaccination.

Så vad i hela friden oroar ni er för?

Faktum är att det närmast är brottsligt att låta ditt barn vara ovaccinerat.

Den bästa åldern är 13 månader, men det är aldrig för sent. Alla skolbarn som ännu inte blivit vaccinerade borde be sina föräldrar att ordna det så snart som möjligt.

Jag tillägnade Olivia två av mina böcker, den ena var James och jättepersikan. Då levde hon fortfarande. Den andra var SVJ, tillägnad hennes minne sedan hon dött av mässlingen. Du kan se hennes namn i början av båda dessa böcker. Och jag vet hur glad hon skulle ha blivit om hon kunnat veta att hennes död hjälpte andra barn att slippa sjukdom och död.Roald Dahls text nämndes i Svenska Dagbladets ledare Varför betalar vi för galna mässlingsråd? den 8 juni 2011. Frågan ställdes angående Vidarklinikens råd om mässling, som man utifrån den gravt vidskepliga antroposofin menar att man inte ska vaccinera mot. Detta är visserligen ingen nyhet för de som följt debatten, men har ändå haft märkvärdigt svårt att nå ut.

En gång till: Antroposofin kan vara gullig, mjuk och trevlig. Den kan också vara livsfarlig.

För en ordentlig genomgång av antroposofins syn på mässling och dess andliga roll (just så), vacciner och relaterat, se mässlingens mening och möjlighet (vidarklinikens råd) hos zooey.

Väckarklockan för SvD var Mats Reimers debattartikel i DN dagen innan, Landstingsstödd klinik ger farliga råd om mässlingen. Istället för att stänga igen Vidarkliniken och jaga bort galningarna från allt vad medicinsk verksamhet heter, så betalar Stockholms läns landsting för skiten.

Uppdaterat, 16 februari 2012: Flera mässlingsfall i Järna (DN). Järna i Södertälje kommun är antroposofernas huvudort i Sverige. Det är den enda plats i landet där sådana epidemier då och då uppstår. Vi vet varför, vi vet att det kommer att hända igen, och vi vet hur man skulle kunna få bukt med det.

Uppdaterat, 3 januari 2018: Diskuterar vi fortfarande detta? Den här gången kom smittan från en tillfällig besökare i sydligt land (snarare än någon flykting, som många illasinnade hoppades vinna politiska poäng på). Fortfarande gäller att god flockimmunitet hindrar spridning effektivt; och dålig flockimmunitet innebär fortfarande att en uppdykande smitta kan få snabb spridning, särskilt när det gäller en så högeffektiv smitta som mässling. Så se till att vaccinera dig och dina barn. Vad väntar du på?

10 kommentarer:

Jonas Vils sa...

Tack för din översättning av Dahls text.
För övrigt vill jag ge en eloge till Rayman som påminner oss om varför vaccination faktiskt är påkallat.

Micke D sa...

En petitess: encefalit betyder hjärninflammation.

Hjärnhinneinflammation heter meningit.

Micke D sa...

Det är en viss skillnad mellan meningit och encefalit. Vid viral meningit tillfrisknar i princip alla. Vid encefalit dör ungefär 20%, och det blir restsymptom av psykiatrisk/neurologisk karaktär.

(Mkt bra text för övrigt, Dahl och du har gjort ett bra jobb!)

Hexmaster sa...

Tack för påpekandet! Fixat.

Anonym sa...

Mässlingen var en av de vanligaste orsakerna till att barn dog förr i tiden. Det får vi inte glömma. En traditionellt sett farlig barnsjukdom!

Hexmaster sa...

"Dödligheten i sjukdomen är mycket växlande alltefter epidemiens art och de sjukes vård. I ena epidemien kan den uppgå till 2-3 proc., i den andra till 8-10 proc. Under samma epidemi kan den under goda ekonomiska förhållanden uppgå till 3 proc., under sämre förhållanden till 6-8 proc. och under usel vård ända till öfver 50 proc. Då få barn undgå sjukdomen, skördar den alltså ingalunda få offer."

- Nordisk Familjebok: Mässling (1913)

Inte ens hundra år sedan.

Anonym sa...

Mats Reimer verkar vara en av de goda. Den här gången var det antroposoferna, men antivaccinpropaganda sprids även via bloggar, youtubeklipp och liknande. Därför ser jag antivaccinpropagandan som bevis på att webb 2.0 inte är moget att ge medicinska råd. (Om nu någon trodde det.)

Hexmaster sa...

Antivax-rörelser finns och har funnits av flera slag: utöver den antroposofiska från 1900-talets början så har vi den logiska misstänksamhet mot greppet från första början, och de senaste åren efter Wakefields bluff en allmän skepticism mot Big Pharma som hos Annika Dahlqvist, liksom pur galenskap som Linda Karlström (föreläser i vaken.se:s regi).

Anonym sa...

Jo, Annika Dahlqvist förefaller ha flörtat med anti-vax-typer.

På tal om "Big pharma", har ni sett Ben Goldacres kommentar på ämnet:

"nice interviewer just asked if my mocking big pharma helps quacks. repeat after me: pharma being shit does not mean magic beans cure cancer."

http://twitter.com/#!/bengoldacre/status/15857117862:

Precis, och att Big pharma är giriga är inget försvar för Andrew Wakefield.

Anonym sa...

Tack, säger jag med!