2011-06-16

Iron SkyPremiären för denna film är f.n. planerad till april 2012. Det ska bli intressant att se om det blir några "synergier" med den bok som f.n. planeras ha varit ute i ett halvår vid det laget.Den bygger nämligen på de idéer som uppkommit efter kriget om att tyskarna skulle ha haft ett tefats-program, en bas i Antarktis, och i ännu mer fantasifulla varianter även någon sorts verksamhet på månen. (Den sistnämnda är jag inte spiksäker på, men de två första vet jag att det finns folk som tar på allvar.) I populärkulturen har rymdnassarna haft en varierande konjunktur. Få se om marknaden är pigg på denna variant, som dessutom ser långt mer genomarbetad ut än något i genren hittills.Utöver alla Haunebu-inspirerade farkoster så kan man på denna bild (klicka för betydligt större version) se tydliga likheter med Führerns Germania, de storvulna planerna för det vunna krigets Berlin - jämför bloggposten Tredje rikets jätteklump. Kupolen motsvarar den obegripligt stora Volkshalle (som visserligen inte skulle vila på en svastika-formad byggnad). På ytan framför kan man i annan concept art se den s.k. schwarze Sonne som är ett sorts alternativt hakkors, och vars högst osäkra historiska status inte hindrat att den blivit populär i vissa kretsar. Följer man sedan mån-varianten av Germanias Segerallé kommer man till den stora triumfbågen, dubbelt så hög som den i Paris, som för övrigt skulle stå i närheten av flygplatsen Tempelhof.

När filmen kommer ska det bli mycket intressant att leta fler kopplingar till såväl faktisk som planerad som påhittad historia.


www.ironsky.net
Wikipedia: Iron Sky

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hög triumfbåge i närheten av en flygplats? Låter inte så smart.

Hexmaster sa...

Nja, just det skulle inte bli något problem - den 100 meter höga skulle ligga en bit från flygplatsen, inte i närheten av inflygningslederna. Här ser man vyn norrifrån, med båge och Tempelhof i bakgrunden.

Lena Synnerholm sa...

Rymdnazister kallar jag det här. Har du med myten om Nazitysklands rymdprogram, i din bok "Tredje rikets myter"?

Hexmaster sa...

Ja.

Tore Kullgren sa...

Den vanliga sammanblandningen av månens mörka sida, och månens baksida, dyker upp i trailern.

Lena Synnerholm sa...

Det är en sak jag inte fattar. Varför har filmen en engelsk titel, när det är finnar som ligger bakom? Fick veta det nyligen.

Magnus sa...

Antagligen för att "Rautataivas" skulle få mycket svårare att få internationella distributörer och finansiärer att nappa.

Nationaliteten på regissör och storyförfattare brukar inte ha så mycket med titeln att göra.