2011-06-19

Sagan om vägskylten

I Ängelholm får ordet "Vägkyrka" inte förekomma på vägskyltar eftersom det anses som religiös propaganda. Detta är absurt.

- Göran Hägglunds nyhetsbrev den 17 juni 2011

Nja. Det hade definitivt varit absurt om det varit sant. Men det är det inte. Varifrån fick Hägglund en så märklig idé?


I mars gav informationsansvarige på Ängelholms kommun ut ett förslag på Regler och riktlinjer för Ängelholms kommuns digitala infartsskyltar [PDF], nämligen för de tre skyltar med lätt utbytbara texter som man satt upp vid större vägar. Utöver Trafikverkets villkor, som jag gissar har med säkerhet att göra, ska texterna på skyltarna till att börja med "vara samhällsinformation eller utåtriktade budskap som positivt marknadsför Ängelholm", i undantagsfall kan de användas för krisinformation men inga kommersiella budskap, med mera. Rätt självklart alltihop.

Den sista punkten lyder "Får inte innehålla information eller marknadsföra evenemang av politisk eller religiös karaktär", med undantag för de evenemang där kommunen är medarrangör. Också rimligt?


Det tyckte kommunstyrelsen, och klubbade i maj igenom förslaget utan några förändringar. Jo förresten, en ledamot (KD) hade invändningar mot en punkt:

Lennart Engström ville stryka den punkt som innebär att skyltarna inte får innehålla information eller marknadsföra evenemang av politisk och religiös karaktär. - Naturligtvis ska där inte finnas några politiska eller religiösa budskap. Men det finns arrangemang i kyrkorna som kan intressera kommuninvånare i allmänhet. Ett sådant arrangemang kan vara lika viktigt som en ÄFF-match. Och om exempelvis en regeringsföreträdare kommer hit så kan det vara intressant för fler än de som tillhör det partiet, menar Lennart Engström.

- Inga religiösa budskap på infartsskyltarna, HD.se (Helsingborgs Dagblad) 15 maj


Dagen därpå återgav den kristna tidningen Dagen nyheten. Så här såg artikeln ut på hemsidan, jag har förstått det som att samma illustration används i pappersupplagan:- Religiösa budskap på infartsskyltar förbjuds i Ängelholm, Dagen 16 maj

Det framgår tydligt att man tagit texten från hd.se - källan anges naturligtvis - och gett den en helt lätt anpassning, utan att lägga till, dra bort eller förändra något nämnvärt (det skulle vara förklaringen av begreppet "ÄFF-match" som lokaltidningen förutsatte att deras läsare kände till).

Ett tillägg var illustrationen. En ren dekoration och intressefångare, uppenbarligen. Föreställande en vanlig, analog vägskylt, snarare än de digitala som artikeln gäller, vilket ju inses lätt om man läser artikeln. Men om man inte läser innantill, utan kanske bara tittar på rubrik och bild? Då skulle man kanske kunna få problem.


Civil- och bostadsministern (KD), med ansvar även för frågor om trossamfund, fick problem:

Ordet "Vägkyrka" får inte förekomma på en vägskylt i Ängelholm. Det är religiös propaganda, anser kommunstyrelsen.

- Stefan Attefall: Låt skolbarnen fira sommaren i kyrkan, Expressen 10 juni


Den som hängt med så här långt inser naturligtvis vad som hänt. Det gjorde inte Göran Hägglund, och en rad andra mindre skeptiska instanser förresten, utan förde vidare upplysningen om kommunen där man vill ha ateistiska vägskyltar.

En skitsak? Kanske vid första påseende, men om man bara stannar till ett ögonblick (vilket visserligen inte är så bara) så inser man den fulla vidden: kommunen skulle ha förbjudit ordet k-y-r-k-a på vägskyltar! Var på den fascistiska skalan skulle ett sådant samhälle befinna sig?

Att man inte funderat närmare över frågan säger en del om människans fundamentalt okritiska sinnelag över huvud taget - jag undanber mig nedlåtande kommentarer i den stilen för vi är likadana mest allihop. Däremot är det talande att Attefall, Hägglund m.fl. har en världssyn där även de mest absurda påbud kan drivas igenom bara de är antireligiösa. Man kan tänka sig att de hade varit betydligt vaknare om en motsvarande dumhet tillskrivits Kristdemokraterna.

Vilket återigen är en mekanism som inte är ett dugg "kristen" eller "religiös" utan bara mänsklig (vågar man kalla den humanistisk?). När vi väl vet vem som är vår fiende, så kan denne tillskrivas tokigheter och fånerier utan att vi finner det mödan värt att dubbelkolla allting, om vi ens kommer på tanken; för det vet vi ju redan hur såna där är ...

På så vis var det faktiskt en bra fälla som Dagen helt omedvetet gillrade åt ministrarna (Hägglund är socialminister), tillika partiledaren: den gav tillfälle till en belysning av vår psykologi utan att riskera några faktiska värden. Vilket det å andra sidan ges desto fler exempel på.


- Åh nej... säger Lennart Engström när NST ringer upp och förklarar situationen.

- Hägglund skrev fel om Ängelholm, HD.se 17 juni


Se, det var en saga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande, intressant och underhållande inlägg! (Nu ska jag bara dubbelkolla så att det stämmer ;))
*Sape

Creutz sa...

Mycket intressant!