2010-01-15

Skakad, inte rörd


James Bond vill ha sin draja shaken, not stirred.

Hurså? Vad är grejen?

Jo.

En typisk drink skakas med is innan den hälls upp. Det är det effektivaste sättet att kyla ner drycken.

Undantag görs dock för drinkar som innehåller vin - som t.ex. det kryddade starkvinet vermouth - eftersom detta grumlas av skakningen. I dessa fall skall man istället röra, fast inte som om det vore kyrkkaffe utan med en särskild lång barsked som förs runt med brio. Anledningen är alltså rent estetisk.

Den förklaringen är åtminstone den som levereras av Arne Häggqvist, som visserligen fick en del annat uträttat dessutom men som verkligen gjorde sig odödlig i och med sin Största cocktailboken (1982), och följdaktligen den jag tror på, tills jag ev. får anledning att ändra mig.

För av någon anledning finns just den förklaringen inte med i Wikipedia-artikeln på ämnet. Däremot en rad andra, av vad som förefaller vara högst varierande värde: som att gin kan få en annan smak av att skakas (vilket bra många av oss borde ha uppmärksammat vid det här laget), eller att vodkan i Bonds vodka martini av fordom skulle vara av sämre och oljigare sort där skakning skulle krävas för att separera oljan (vilket absolut låter som en skrivbordskonstruktion), eller att grumligheten i skakade drinkar skulle bero på flisor från de skadade iskuberna (ditto).

Så martini-forskningen verkar, av allt att döma, befinna sig på samma nivå som homeopati, slagrutor och klimatförändringarna: mer forskning krävs.


Wikipedia: Shaken, not stirred

7 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Oj, nu har du klantat dej Peter! Att klimatförändringarna överstiger alla normala variationer, är ett vetenskapligt faktum. Att det huvudsakligen är människans fel, är den stora majoriteten forskare överens om. Jag tycker du ska ta dej en titt, på den här webbsidan:

Hexmaster sa...

Det var ett skämt.

Lena Synnerholm sa...

Tyvärr, men det finns en hel del människor, som tror att det är bluff. Internetadressen ska vara "www.realclimate.org". Den kom visst inte med.

Carl H sa...

Jag har hört att en skakad Martini är mer nerkyld än en rörd. Vilket leder till att alkoholsmaken kommer fram bättre. Enligt erfarenhet så stämmer detta. Har flera gånger druckit en iskall variant av Famous Grouse, och kylan dämpar de andra smakämnena så att alkoholsmaken kommer fram. Det återstår att se om detta är fallet vid Martinin.

Många bartenders påstår att Shake-tekniken kan påverka drinkresultatet (hur emulgerad och nedkyld en drink blir). Man kan se ett exempel här t.ex:
http://videos.nymag.com/video/Eben-Freemans-Hard-Shake

En Shake-teknik jag försökt kopiera ibland när det är drinkdags.

Extra fakta: Alla som någon gång stått lite längre tid i en bar vet att det är fatalt att skaka någonting med kolsyra i. Kolsyran skapar ett tryck som gärna skjuter iväg shakerns övre del och sprutar batendern blöt. Tips: häll på läsken/sodan efter skakningen hehe

Anonym sa...

Om du vill att något ska stå på Wikipedia är det ju bara att fixa det?

Hexmaster sa...

Nu står det med.

Jag är inte så jättemycket för att skriva på Wikipedia. Grejor plockas bort, redigeringskrig uppstår som jag inte är intresserad av, med mera.

Anonym sa...

Mythbusters gjorde ett riktigt blindtest. Här är resultatet:

"On physical inspection, the shaken martini is cloudier because of the ice that was crushed because of the shaking, compared to stirred one, which is clear. But when the ice in the shaken martini melts, it is similar to the stirred martini. In a blind taste test wherein only Tory knew the clear shaken martinis and the stirred ones, Kari, Grant and the expert hired for the myth (Anthony Dias Blue, who previously appeared in "Vodka Myths III") were able to correctly distinguish the shaken ones. Several explanations on why this is so were also given."

Sensemaker