2010-01-12

The original Guy


Guy Fawkes är (ö)känd för the Gunpowder Plot, konspirationen som skulle spränga det engelska parlamentshuset i bitar den 5 november 1605. Avslöjandet firas tydligen än idag, i form av brasor och fyrverkerier som väl måtte symbolisera det man slapp - har aldrig förstått logiken där, men antar att varje ursäkt för brasor, raketer och kalas i allmänhet är giltig ...

Ett inslag har åtminstone varit att på de där brasorna bränna halmdockor föreställande Guy Fawkes. Dessa dockor, som sällan eller aldrig gjordes i förskönande syfte, kom 200 år senare att ligga till grund för en liknelse, när man kunde kalla en person med märkligt utseende och/eller klädsel för en guy. Och därvid har det blivit: dagens engelska ord guy, som tappat all pejorativ kraft och blivit helt neutralt, är alltså Guy Fawkes som levt kvar i en helt otippad form. Så kan det gå.


Etymology online: guy

4 kommentarer:

Carl H sa...

Ett ord: Wow!

Carl H sa...

Guy Fawkes-masken, är den lik den faktiske Guy fawkes?

Den kanske kommer av denna gravering?: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gunpow1.jpg av Crispijn Van de Passe (vars son Simon tecknade den enda kända bilden på Pocahontas). Guys ansikte är rätt lik den klassiska masken.

Van de Passe lär dock inte ha träffat någon av konspiratörerna. Så vi kanske inte vet hur den riktige Fawkes såg ut?

Hans sa...

"...har aldrig förstått logiken där, men antar att varje ursäkt för brasor, raketer och kalas i allmänhet är giltig"

Du är ju en simpel smällareärroligtförnekare - vad skall komma härnäst - alkoholärskojförnekare? Eller kanske bloggamåstejagförmittegoförnekare

Skäms ;)

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Hans: :-)

Varje ursäkt för skoj *är* giltig. Jag bara undrar hur man tidigare motiverande ett firande, som ju går ut på att iscensätta det som aldrig hände.

Carl: Masken har ju blivit något av en ikon. Jag tror inte att det finns några pålitliga avbildningar, det är rätt sällan fallet med ofrälse från den tiden.