2010-01-18

Lördagsfråga: AntwerpenDet var en ung man från Antwerpen
som hade en dam han höll kantwerpen
och han sade till henne:
"när du leker med denne,
ta hänsyn till även dem hantwerpen."
  1. V-2 utställd i Antwerpen (källa). De flesta associerar raketvapnet med London, men faktum är att det betydligt mindre Antwerpen fick ta emot något fler. Liksom ungefär lika många av den enklare konstruktionen V-1. Det var den stora och för de allierade viktiga hamnen som var huvudmålet.
  2. Lesotho Promise var en vit diamant-kluns på 121 gram - 603 carat - mänskligheten har sett fjorton större. Och så var den av bästa kvalité dessutom. Funnen i Lesotho 2006, såld samma år i diamant-staden Antwerpen.
  3. Christophe Plantin, eller Christoffel Plantijn som det blir på holländska. Boktryckare, smygkättare, och kunnig och intressant person på flera andra sätt. Född i Frankrike, flyttade till Antwerpen 1549 (på eng. WP står det att anledningen var att han "gifte sig med någon").
  4. Det ståtliga lejonet i gyllene mosaik har prytt ingången till Antwerpens Zoo ända sedan det grundades 1843.
Lördagens rubrik var givetvis en ledtråd till På spåret, vilket hjälpte Magnus att knäcka det hela. Limericken ovan är Hasse Alfredssons. Den kan även läsas med det franska namnet för staden i det tvåspråkiga Belgien: Anvers.

Inga kommentarer: