2010-01-03

Encyklopedisk konsumentupplysning

Maize'na, ett slags dyrt mjöl, som från Nordamerika och England kommer i handeln och utpuffas såsom ett förträffligt näringsmedel, ehuru det består endast af majskornens stärkelse och i näringsvärde är underlägset det mer än hälften billigare hvetemjölet.

- Nordisk Familjebok (1886)

Betydelsen av "utpuffas" framgår av sammanhanget, det är samma betydelse som idag väl enbart används i formen "puffa för" något. Alltså göra reklam.

Visst är det underhållande att se den mästrande tonen på ett oväntat ställe, men nog är jag glad att slippa se sådant i Nationalencyklopedin. :-) Även om man ibland kunde hoppas se motsvarande kritik där den är berättigad, i uppslagsord som "antroposofi", "homeopati", "kreationism" m.fl.

3 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Är man ute efter ren stäkelse, så är maizena bra. Annars saknar "mjölet" näringsvärde.

Kurt sa...

Misstänksamheten mot majs hör nog mycket samman med pellagra, som var ju var mycket utbrett i början av 1900-talet, pga ensidig majskost (och felaktig behandling av majsmjölet).

Lena Synnerholm sa...

Poängen är väl att maizena inte är prisvärt, i förhållande till näringsvärdet? Jag kollade pris och näringsinnehåll, i en kvartersbutik i förrgår. Maizena består av nästan ren stärkelse. Proteinhalten är under en halv procent, och fetthalten så låg att den anges till noll. Vanligt vetemjöl har tio procent protein, och en fetthalt som mellanmjölk. Priset på vetemjöl varierar en del, mellan olika märken. Det billigaste kostar 5,50 kilot, det dyraste 13,50. Maizena går på nästan 40 kronor kilot: en skillnad jag fann löjeväckande. Någon som tycker det ändå är värt priset?