2010-01-25

Lördagsfråga: Kvicksilver


  1. U-864. Tysk ubåt som 1945 sänktes utanför Bergen, vilket förresten lär vara det hittills enda tillfälle då en ubåt sänkts av en annan ubåt, med flit och i u-läge. Vraket upptäcktes 2003. Har nästan obegripliga 67 ton kvicksilver ombord.
  2. Hitlerjunge Quex är en film från 1933. Den bygger på den 15-årige Herbert Norkus öde, som året innan hade mördats av kommunister när han delade ut nazist-propaganda. Som gjort för mer propaganda. Smeknamnet "Quex" är en förkortning av Quecksilber.
  3. Osäker på om statyn föreställer Hermes eller Merkurius, vilken skillnad det gör; det är hur som helst den senare som på engelska fått ge namn åt metallen.
  4. Minamata, Kumamoto, Japan. Under flera årtionden släppte industrierna här ut stora mängder kvicksilver. Flera tusen har dött i vad som kallas Minamata-sjukan, eller Chisso-Minamata-sjukan, så får man med det ansvariga företaget också.
Tillsammans med rubrikens ledtråd räckte denna fråga nästan hela helgen. Korpen var först på rätt spår, varefter Ole Bull, Kurt och Mattias fyllde på. Tjusigt.

Inga kommentarer: