2009-11-19

Xocai(TM!) och andra MLM

MLM, det är en förkortning som varje medveten medborgare skall känna till. Multi-level marketing är pyramidspel förklätt till försäljning. Den som går med i ett tidigt stadium och hamnar i pyramidens topp kan tjäna stora pengar på de som bygger upp resten, men förr eller senare kollapsar det hela.

De faktiska kunderna är inte de som köper produkterna, utan de som rekryteras som säljare; "where the big money to be made was not in selling cosmetics, but in selling franchises to sell franchises (to sell franchises)..." (Andrew Tobias, The Only Investment Guide You'll Ever Need). Herbalife är nog det mest (ö)kända exemplet, andra klassiker är Golden Products (Super10!) och Amway, men det dyker ständigt upp nya. Av någon anledning är många i hälsobranschen, och ofta med exotiska namn som noni-juice, kyäni-juice och vemma. Man skulle mycket väl kunna driva en blogg som enbart exponerade dessa företeelser.

Ett aktuellt exempel (googla själva) är den fantastiska chokladen med det exotiska namnet Xoçai™ ("tjosai"). Jag fann en evangelist på nätet vars säljarsvada är mer än talande. Varsego:
7 orsaker till at äta xocai-choklad förutom att den smakar mkt gott pga de naturliga bären Xocai innehåller även superbären acai o blåbär

1. Stödjer kärlsystemen
2. Antiinflammatoriskt
3. Ger Antioxidantiskt skydd
4. Hjälper cellfunktioner
5. Unik Patenterad tillverkning utan upphettning av kakaon som förstör ca 70% av näringsinnehållet
6. Stödjer minnet och hjärnfunktioner
7. Ökar energinivån i kroppen

Jag känner mig jättepigg äter 3-5 bitar/dag. Orkar mer märker det när jag cyklar. sök gärna på kallpressad choklad på google eller sök på kakao el cacao på wikipedia.org eller sök på mörk choklad eller dark chocolate och se på fakta
Motsvarande "information" något bättre förpackad, direkt från pyramiden:Som sagt: produkten är inte grejen. Det är att locka folk att gå med som distributörer. Det är därför som halleluja-mötena är så lika varandra, vare sig produkterna råkar vara choklad, bantningspulver eller rengöringsmedel. Ytterligare ett belägg för att det är distributörerna som förväntas ge störst intäkter åt pyramiden kan ses på ChocolateBizTools.com, där kan de nämligen inhandla en fascinerande mängd jox, inklusive beställningsblanketter och kartonger (man får betala även för sådant).

Om man kollar själva produkten i detta fallet så är choklad vad det är. Det riktigt speciella med Xoçai™ är att man blandat i açaí-bär (jag har inte kollat blåbären). Det är ett exotiskt bär som kommer från Amazonas, och som därför kan tillskrivas allehanda fantastiska egenskaper (varav en delmängd återges i Xoçai™-sammanhang). Quackwatch-artikeln här riktar dels in sig på dessa ej belagda påståenden, dels att bäret tydligen förekommit i gratis-erbjudanden som inte varit gratis, alltså en ännu mer uttalad bluff än Xoçai™.
There are no magical berries from the Brazilian rainforest that cure obesity
- Quackwatch: CSPI Warns Consumers about Web-Based Açai Scams

Det finns dock ingen förklaring av MLM-pyramider som går upp mot den som Anders & Måns levererar. Den är faktiskt obligatorisk, kom jag just på.


- Det vi egentligen skapar, det är ett klassiskt pyramidspel.
- Ja fast det, det är olagligt.
- Ja, men då blandar vi in den här juicen, och så låtsas vi att det är den som är det viktiga.
Ovan del 2, del 3 som inleds med säljmötet finns här; "- Är det ordentligt testat? - Äh... Absolut. Mycket bra testat. Äh... Det är inte testat på djur." Och så samtalet med noni-käringen. Oslagbart. Jämför med Xoçai™-videon ovan!


Den här får också komma med. Ur Anders & Måns-programmet.


Den här får också komma med. Wunder-chokladens skapare, Andrew & Jeanette Brooks, MXI Corp.


Wikipedia: Multi-level marketing
VoF-forum: Xocai - hälsochoklad [nej, knappast...]

54 kommentarer:

Wulfahariaz sa...

När man ser bilden på makarna Brooks (jag mår faktiskt lite illa) syns det tydligt att man får oerhört vita tänder av chokladen också.

monologuer sa...

Oemotståndligt. Man får inte bara vitare tänder man kommer även se ut som en galen, övertänd amerikan på kuppen.

Låt Måns och Anders vara förnuftets budbärare i ett 2009 som på riktigt går på den här sortens välorganiserat trams.

Hallelujah.

Hexmaster sa...

Not: Det är mor och son. Ifall det känns bättre.

Ur arkivet: Före xokladen hade Brooks en firma Pure De-Lite som gjorde choklad, "low carb" och sockerfri (hade nog inte funkat i Sverige, med Purex i minne). Det verkar ha gått utmärkt tills myndigheterna påpekade att produkten inte höll vad den lovade.

FDA: Warning Letter, Pure De-Lite Products, Inc. 25-Apr-03

Not 2: Rönnijuicen är från 2003. Men konceptet håller uppenbarligen fortfarande, in i detalj. Faxinerande.

Lena Synnerholm sa...

Min granne dricker "tahitisk noni", som hans mamma köper åt honom. Flaskan är fin, men innehåkllet betraktar jag om ännu ett onödigt kosttilskott. Själv äter jag inga kosttilskott alls, eftersom jag inte tror att jag behöver några.

Anonym sa...

Jag känner en kille som börjat sälja Xocaichoklad för cirka fyra månader sedan. Han beter sig helt vansinnigt även på Facebook numera. Skriver hela tiden updates om hur fantastiskt bra han mår och gör reklam för denna underbara choklad. Vidare uppmanar han sina vänner att ta tag i sin hälsa. Mycket snack om att man inte blir tjock av chokladen och så vidare. Jag har tröttnat, men han befinner sig i det läget att han inte kan ta kritik. Han är hjärntvättad och springer på säljmöten tillsammans med en vän och de boostar varandras självförtroende hela tiden ("fan vad bra det går, vad VI är bra"). Suck. Vad göra? Vi är nog fler som börjar tröttna på att han försöker lura sina vänner (även om han själv inte är medveten om att det är lurendrejeri..).

Hexmaster sa...

MLM i dess klassiska form som ovan har avgjort sekt-liknande inslag. Föreningen Rädda Individen har en sida om Herbalife med flera (här).

Apropå Facebook - när jag postat ovanstående gick jag med i FB-gruppen Xocai Sverige. För att läsa, och kanske även skriva.

Det första jag fick syn på där var namnet på en som skall hålla i någon sorts utbildning. Även om det var ett ovanligt namn så är det kanske inte han som The Truth About Scientology listar med åtta examina. Men om så vore, skulle jag inte varit överraskad.

Vad göra om någon närstående åker dit, sådär jobbigt stenhårt? Ja du. Detta är inte mitt område alls. Men du kan ju ta en titt på FRI:s råd till den som har en närstående i en manipulativ rörelse, grupp eller sekt.

Lena Synnerholm sa...

Är han inte medveten om bluffen, så luras han inte. I stället är det frågan om en illusion, som han har gått på.

Hexmaster sa...

Det effektivaste bedrägeriet är självbedrägeriet.

Not: Jag har hållit ett öga på denna sidas Google-ranking. Den har gått från ca 70 till, i skrivande stund, plats 19 (svensk sökning på "xocai").

Hexmaster sa...

Jag har fått lite prisuppgifter. En låda med 1,5 kilo Xocai "Nuggets" (pralin-stora bitar) kostar 1100:- + ev frakt.

Jag fick samtidigt ett erbjudande - no shit! - där jag kunde köpa två valfria lådor och bli distributör (vilket är huvudgrejen, som vi redan vet) för facila 2600:-.

Vad priserna för själva produkten - rönni-juicen - beträffar så ligger kilopriset några hundralappar ovanför Valrhona, som är det mest prestigefyllda märket jag känner till i branschen. Om det är bättre, eller låt oss säga har ett högre tillverkningspris, än vilken Marabou som helst vet jag inte.

En poäng med choklad är att man kan ta ut sådana här priser eftersom andra gör det. Liksom i kosmetiska branschen, medan Kyäni gjort det svårare för sig med sin blåbärsjuice.

Jens sa...

Hej Peter !

Läste precis din blogg ...
Det är helt OK att ha en åsikt, men om du har kritiska synpunkter på Xocai & MLM i sin helhet, så kan vi gärna ta den via mail, telefon el din blogg. Någon eller något företag måste ha gjort dig riktigt besviken varav din inställning. Om du nu har en vision om att hjälpa samhället kanske du istället borde jaga skattesmitande pizzerior & dylikt.

Eller varför inte bara leva ditt liv & vara lycklig för det du har & det du gör istället för att kritisera andras drömmar & visioner.

I Xocai försöker vi inte "lura in någon" .... alla ska bli välinformerade om vad som gäller & att detta är net WORK marketing ... dvs du tjänar pengar om du jobbar ...annars blir det bara en utgift. En utgift som många tar, då produkten är så pass bra.

Gällande utbildningar, så är det jätteviktigt för oss.
Om du inte vet HUR du ska göra ditt jobb ...hur ska du då kunna lyckas .... förmodar att du fick en kort utbildning på ditt nuvarande jobb ...hur skulle du annars veta vad som ska göras & hur ?

Snälla gör lite mer research om Xocai innan du klagar vidare :)

Vad jobbar du själv med föressten ???

Jens sa...

... HELA mitt svar till Peter Olausson aka Hexmaster ang Xocai !Hej Peter !

Anledningen till att jag inte ville skriva ut ngt pris på FB är att jag inte
vill "ta dig" från någon annan distributör, det är en generalregel !
Så, om du har blivit inbjuden av ngn som redan jobbar med Xocai, så bör du
vända dig till denne för ev köp.
Om du som sagt trillade in på sidan av en slump eller av någon annan
anledning vände dig till mig, så kan jag givetvis hjälpa dig.

Innan vi går vidare till priset, så hoppas jag att du vet, att detta är ett
kosttillskott i form av lyxchoklad ...inte bara en god bit till kaffet :)
Om inte så kan du läsa & se mer här
http://mxi.myvoffice.com/jensblylod/Tour.html

Men så här är det ...
Det finns några olika sätt att köpa denna choklad av tex mig !

* Köpa en låda Xocai Nuggets (1.5 kg) Nuggets .... pris 1100:- + ev frakt
...vet ju inte var du bor :)
... ett annat alternativ är att du köper chokladen via min webshop
https://www.iact1.com/mxi/ShoppingCart/Shop.cfm?LNG=en_mxi&Theme=DefaultTheme_USA&ReturnURL=http://mxi.myvoffice.com/jensblylod&OwnerID=125639

* Köpa två valfria lådor, inkl Medlemskap, Startkit & Frakt ...dvs du har
rätten att själv bli distributör av Xocai .... pris 2600:-
då har du även valmöjligheten att starta en prenumeration på Xocai var 4
vecka ....obs ingen bindningstid !
Detta är det jag rekomenderar dom flesta att göra, då man kommer att vilja
sprida detta vidare när man känner effekterna av Xocai.
Då anser jag att det är oklokt att inte ha möjligheten att faktiskt få en
slant i provision för den marknadsföring du faktiskt gör.

Sedan finns det högre ingångskostnader med fler förmåner, för den som vill
göra business på detta.
Om så skulle vara fallet, så anser jag att du kontaktar mig, så bokar vi tid
för ett möte.

En låda är således 4 veckors förbrukning för 1 pers ....räknat på att man
ska äta 3-5 bitar om dagen.
Lite beroende på vad man vill uppnå med detta.

Hoppas att detta har besvarat din fråga.
Du är välkommen att ringa mig på 073-125xxx för mer info.
Eller så går det bra att maila.

MVH / Jens Blylod - Xocai Center Malmö

Hexmaster sa...

Hej Jens; varsego.

Först kan jag säga att jag är positivt överraskad av att du låter min länk till denna sida ligga kvar i Facebook-gruppen.

Envar som hittar sakfel i min analys av MLM (vare sig den skyltar med choklad, rönni-juice eller något annat) kan ta det här, det är vad bloggar är till för.

Noterar f.ö. att det finns "högre ingångskostnader med fler förmåner", för den som tycker att 2600:- är för billigt för rätten att få ta sin plats i pyramiden.


"Drömmar & visioner" kritiserar jag inte. Däremot bedrägeri och självbedrägeri.

Cat sa...

Kära Hexmaster!

Vem är du att avgöra vem som bedrar sig själv?
Det är kanske du som bedrar dig själv!
Du anklagar nätverkare för bedrägeri! Det är allvarliga anklagelser! Har du belägg för detta? Vi är egna företagare och som sådana ska vi betala skatt på vår inkomst (en inkomst som är bonus och provisionsbaserad) och det gör jag i alla fall! Vad andra egna företagare gör kan jag inte ta ansvar för! Direkthandel, som nätverksföretag går under är lagligt i Sverige. Pyramidspel är däremot olagligt och går under brott mot lotterilagen! Ta reda på fakta innan du startar ett fälttåg.
Vilket tråkigt liv du måste ha som tillbringar så mycket tid att "rädda" världen från MLM! Använd din tid och energi till att göra något som gör nytta istället! Hjälp någon som verkligen behöver det! Lita på att människor kan tänka själv! Du gör verkligen ditt bästa för att påtvinga människor DIN åsikt! Om en person ska kunna skapa sig en åsikt om något så måste den personen få tillgång till fakta! Korrekt fakta!
Dessutom måste man skilja på äpplen och päron! Givetvis finns det seriösa MLM företag och oseriösa! Precis som det finns seriösa och oseriösa journalister, advokater, butiker mm mm. Slutar du handla för att en butik visat sig vara oseriös? Nej, du går till en annan butik!
Så är det i alla branscher och man kan aldrig dra alla över en kam!
Men det är klart, vi vet ju alla att "Svenskar är inåtvända" "Norrlänningar tysta" "Danskar är gemytliga" "Fransmän är stroppiga" "Norrmän är hurtbullar" Alla är likadana! Eller hur!?

Hans R sa...

Oj oj oj. Där var det nån som blev trampad på mer än en öm tå.

monologuer sa...

Tack Jens, tack Cat. Ni har räddat min kväll ty det finns få saker som på 00-talet gör en så glad som att få tillfredställa ens förutfattande meningar och ge dem näring.

Hex, grattis att du lyckats få äkta saftsäljare att faktiskt delta aktivt i kommentarerna. Ger en viss krydda får man säga.

Nä, om man skulle ta och dricka ett glas helande, revitaliserande och fullkomligt kostnadsfritt glas vatten.

Hej!

Hexmaster sa...

Tack för samtliga xocai-kommentarer, såväl ni som uppskattar uppvisningen som ni som bidrar till den. Det krävs, som ni ser, varken särskilt mycket tid eller kunskaper för att visa vad pyramidspel går för.

Intressant övning: Pröva att googla xocai scam och notera mängden Xocai-förespråkare som händelsevis fått med s-ordet. Så att de fångar upp sådana träffar. "I'm using the keywords 'Xocai scam' because I know that people who ..."

Lena Synnerholm sa...

Man kanske skulle kalla det "pyramidutformad affärasverksamhet". Jag tror nog att det finns sådana, som är mer lika pyramidspel än andra. Förmodligen är det en lucka i lagen, som gör att man inte kan komma åt dom.

Hexmaster sa...

Föreläsare: "First, let me assure you that this is not one of those shady pyramid schemes you've been hearing about. No sir. Our model is the trapezoid!" - hör en polissiren på avstånd, och kastar sig ut genom fönstret. Ur Simpsons (s3ep12).

Luckan är exakt den som redovisas i de citerade sekunderna av Anders & Måns-snutten: man tager en vara och låtsas att det är den som allt går ut på.

Engan sa...

Haha. Tre punkter, fyra frågetecken, och inte mindre än tjugotvå utropstecken.

När jag läste det lutade jag mig instinktivt tillbaka och började leta efter något att använda som spottskärm..

Anonym sa...

Alltså, jag blir så beklämd. Jens och Cat befinner sig troligen i startfasen av försäljningskarriären. Jag känner igen alla symptom. Inget som helst kritiskt tänkande mot det man säljer. De tror verkligen att de är medlemmar i något helt fantastiskt och världsomvälvande. Suck. Måtte de bara inte gå under ekonomiskt. Jag har sett så många exempel på hur illa det kan gå. Och allvarligt talat - vem i hela friden köper choklad för så dyra pengar? Nä. Xocai blir inte långlivat i Sverige, det är jag säker på.

Lena Synnerholm sa...

Igår var jag i Kahls Te- och Kaffehandel, som ligger i Sollentuna Centrum. Trots namnet är det mest dom säljer sötsaker. Bland annat säljer som ekologiska chokladpraliner, som dessutom är handgjorda. Kilopriset är ungefär 670 kronor! Fast då är det inte alls meningen, att man ska köpa så mycket. Själv köpte jag sex stycken, vilket gick på 54 kronor. (Det blir 9 kronor per pralin.) Inte för att jag gått på några hälsopåståenden, utan för att jag helt enkelt tänkt, att jag måste prova någon gång. Min poäng är att det faktiskt finns folk, som är beredda att betala så mycket. Fast då köper man inga stora mängder, förstås.

Hexmaster sa...

Cat: En Xocai-distributör i Uppsala håller åtminstone på med kvacksalveri.

xocaichoklad.se: Meridian DPA

Man erbjuds ett test med en "ny unik fingerplethysmograf". Denna skall på kort tid ge en mängd uppgifter om blodkärlens skick. Det är skitsnack.

Den uppges vara godkänd av FDA, det är en s.k. "FDA 510 (K) cleared" vilket enbart innebär att den *inte är farlig*. Inte att den gör någon nytta. Att den är CE-godkänd är i princip en elsäkerhetsgrej.

Anonym sa...

Okunskap föder okunskap..rykten och förtal sprider rykten och förtal..hets mot folkgrupp är förbjudet.

Jag jobbar med nätverksmarknadsföring och lever endast på det..är mitt företag och ingen hobbyverksamhet..i vilket företag som helst så måste man jobba för att tjäna pengar.

Många gnäller över priserna men springer gärna och köper snus och cigaretter och förgiftar sig själva för 1200-1500 kr /månaden sen toppar det hela med några hundra till på öl,cider och tillför lite mer gift till kroppen med ett leende på läpparna..till råga på allt så gynnar många Pyramidspelsjätten Svenska staten med flera miljoner varje vecka genom spel på v75..lotto..tips..odds..trisslotter..poker m.m.m. Hur många av alla dessa miljoner som dras in av spelarna går tillbaka i form av vinst?? Inte mycket.

Jag har min egna "trissvinst" varje månad genom mitt företag. Alla gör sina val här i livet och får även de resultat som blir efter valen.
Jag har ingen hutlös månadshyra för en butik..jag röker/snusar inte.(dumt förstöra kroppen) Jag dricker inte sprit,öl,vin och cider..(som sagt förgiftar inte min kropp) Jag gynnar inte staten och deras "spel".

Jag lever det liv jag vill ha och vill inte höra en massa skitsnack om det..många av oss som jobbar med nätverksmarknadsföring,mlm och franchise börjar bli trötta på alla "bullshitare"

Så vad är det för fel på er gnäll häckar?? svenska avundjukan eller vad?

Tex Cambridgekuren har hjälpt många människor gå ned i vikt..Oriflame har bra produkter..Tupperware är plastens RR..Mc Donalds smakar bra även Max..jag har köpt mobil på Phonehouse ingen annan som gjort det?? Ikea..Ica..Coop..Hemköp..Willys m.m är butikskedjor

Mitt företag är också en kedja,men med mest enmansföretag.

Angelica

Anonym sa...

Att tänka på inför 2010
Tall poppy syndrome kallas det för i England och Australien

I Holland benämner de fenomenet som Maaiveldcultuur

Skottarna säger A kent yer faither

Kanadensarna illustrerar syndromet med en gåta:
Fråga - Vet du varför man inte behöver sätta lock på en hink med nyfångade krabbor?
Svar - För att de andra krabborna ändå drar ner den som försöker ta sig ut.

I Sverige, Danmark, Finland och Norge kallar vi syndromet rätt och slätt för Jantelagen

Oavsett vad man kallar det så handlar det förstås om att dra ner den som har mage att försöka göra något extra (och som därigenom lockar fram avundsjuka hos dem som inte orkar/vill göra något alls).


Först en fråga:

Har du folk runt omkring dig som vill få dig att tro att du aldrig kommer att nå dina mål? Det kanske är en jobbarkompis, "välmenande" vänner, föräldrar eller till och med en äkta hälft som på något mystiskt sätt får dig att må pyton varje gång du pratar om sånt du vill göra (eller som marginaliserar saker du lyckats med).

Om du tittar lite närmare så kan jag slå vad om att du får se personer som alltid tagit det säkra före det osäkra här i livet. Ofta är det samma personer som tar på sig en orange väst när de ska slänga soporna i mörkret, har hjälmen på när de kör tre meter med cykeln till garaget och som häller ut mjölken om bäst före-datumet är idag. De är skraja och det är synd om dem. Men det är tråkigt om deras idéer om hur livet ska vara förstör dina drömmar. För de är ju dina drömmar, inte deras.

Det tuffaste med att jaga efter sina drömmar kan bli att slåss mot andra människors idéer om vad de tror att du kan klara av (eller inte vill att du ska klara av). Det räknar man inte alltid med. Men det sköna är att du på resan kommer att se vilka som finns runt dig som verkligen är öppna och härliga människor. Håll hårt i dem.


Två angreppsvinklar

1. Jag tycker helt enkelt att du inför 2010 ska välja att sluta bry dig om gnällspikar, avundsjuka och människor som sipprar av jantelagen i allt de säger. Men inte bara det, utan också att bli en person som uppmuntrar och stöttar alla runt omkring dig så att de får energi att jobba vidare mot sina mål. Det bästa receptet för att utrota Jantelagen är nog att vi blir bra på att uppmuntra andra att sikta framåt och uppåt. Ringar på vattnet du vet...

2. Fegisvarianten är att hålla en löjligt låg profil för att tillfredsställa andra människors behov av att du håller dig på mattan. Det betyder att du inte berättar för andra om bra saker som händer i ditt liv - och till slut lägger av helt av rädsla för att sticka ut och göra någon sur och avundsjuk på att du har full fart framåt.

Vad väljer du?


Angelica

Hexmaster sa...

Hej Angelica! Jag väljer att även i fortsättningen arbeta mot fördumning, bluffare och lurendrejare. Kärlek på dej!

Anonym sa...

Hexmaster haha va bra du inte gillar bluffmakare som typ svenska staten och pyramidspelen de kör med =)inte mycket av alla miljoner de drar in varje månad som går tillbaka till spelarna i form av vinst.

Sen vet väl all hur ett företag kan vara uppbyggt=på botten har du *slavarna* arbetarna som kämpar och sliter för en skitlön.. sen ett snäpp högre upp kan det finnas en förman på varje avdelning..nästa nivå en avdelningschef och på toppen vd.
En pyramidstruktur=)

Jag har ett mlm företag och har flera stycken under mig i downline som tjänar mer än vad jag gör.. de har fler kunder och en större volym..behöver inte vara ett mattegeni för att fatta att de tjänar mer än vad jag gör.

Jaa.. så håller med,nog finns det oklokt och dumt folk=)
Jag tänker fortsätta jobba med att öka volymen= öka inkomsten.
Men det gör alla företagare..jobbar med att öka sin volym..vad det än gäller..tex ssab..enso..sony ericsson..ikea..ica..m.m

Angelica

Anonym sa...

Nån som kan förklara hur den här påstådda kallpressningen går till? De hävdar att de har patent på denna process men alla som sysslar med xocai som jag talat med har inga svar att komma med mer än just att den är kallpressad.

Går det att hitta patentet till och med eller är det skyddat på nåt sätt?

Hexmaster sa...

Xocai-patentet var en intressant fråga. Jag har ställt den i Facebook-gruppen Xocai Sverige, där är folk aktiva - ibland - kanske beroende på vad man undrar.

Lite letande visar att fler undrat. Här är ett tips. Nu är jag inte alls hemma i chokladbranschen, och vet heller inte om det är detta patent, men temperaturer på över 100 grader C är väl knappast "kallpressat"..?

http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2008025684

Men kanske någon vaken distributör som läser detta vet?

Not, patent är offentliga. Det är en del av grejen.

Lena Synnerholm sa...

Misstänker att dom bara svänger sej, med ett vackert ord. Det är då meningen att man ska associera, till kallpressad olivolja. (Jag tror det finns kallpressad rapsolja också.) Om inte dom där bären är fettrika, låter det ganska osannolikt. Ungefär som ”färskpressad” avokado.

Engan sa...

Lena: Det är inte bären de hävdar är kallpressade, det är kakaobönorna. Som är synnerligen fettrika.

Lena Synnerholm sa...

Tack för korrigeringen. "Kallpressad" kanske bara betyder, att man gör det vid lägre temperatur än normalt.

Anonym sa...

Det tror jag är exakt vad det är, men då är det grov falsk marknadsföring i mina ögon. Xocai är de enda som hävdar detta och säger att de är unika med konceptet.

Har provat rosta kakaobönor och det behövs ca 40 grader för att överhuvud taget få bort skalet från bönorna.

Finns kallpressat kakaosmör men exakt hur den processen går till vet jag inte.

micael grenholm sa...

Inte nog med att Xocai är ett pyramidspel, de kallar sig både Kravmärkt och Rättvisemärkt då och då i sin marknadföring, något de inte på långa vägar är. Se http://www.rattvishandel.net/fairtrade_forum/Posts.aspx?ThreadID=120&TopicID=7&SubTopicID=2

Anonym sa...

Fick följande svar när jag kontaktade Xocai för att sälja deras produkter, de säger ju själva rakt ut att det är inte produkten som är intressant utan att värja nya säljare, låter misstänkt likt det Anders & Måns säger...

Tack för visat intresse för Xocai.
Om du är intresserad av att köpa Xocai chokladen som distributör så kostar den 154 USD per förpackning, inkl. frakt och moms.
Första gången tillkommer en registreringsavgift på 33 USD.
För att bli distributör så måste du göra en "Start Up Order" på 2 st kartonger samt en "Auto Ship Order" på 1 st kartong.
Autoship order skickas efter 4 veckor och kan avbeställas när som helst dock tidigast två veckor efter registreringen.
Det går givetvis att sälja chokladen till valfritt pris men affärsverksamheten går i första hand inte ut på att sälja chokladen utan att rekommendera andra att bli medlemmar och köpa direkt av företaget. På så sätt få du då bonus på omsättningen som dina medarbetare genererar. Inkomsterna beror givetvis på arbetsinsats och förmåga.

Mawe the Brave sa...

Fick höra om Xocai idag av en arbetskamrat. Hörde allt som tidigare nämnts med speciella bär, kallpressat chocklad och du kan gå ner i vikt om man äter det...

Jag kände direkt när han började prata som en säljare om att alla hans nära vänner blivit sålda på det, att det var något som var lurt..

Tredje ordet på Google när man skrivit in Xocai är bluff! Detta säger mig väldigt mycket.

Om det nu har så bra effekter, varför inte sälja det på vanligt sätt och låta de vanliga marknadseffekterna råda. Är det en bra produkt så kommer den att segra...

Jag köper inte det för fem öre, men chokladet var i alla fall gott ;)

Anonym sa...

Xocai [Bra/Dåligt?]

Det unika med denna produkt är att den är kallpressad och helt olik den "vanliga" chokladen.
I den vanliga processen "dutched" använder man inte bara tillsättningar som ex, socker, fetter, vaxer, osv... utan kakaon som mäts lite finstilt i kakaomassa kan variera i procentuellt innehåll.

Om vi ska tala negativt om denna produkt så visst. "OM" denna produkten nu inte har någon "hälsoeffekt" så har den fortfarande minst en positiv egenskap. Glutenallergiker, laktosintoleranta samt diabetiker kan äta denna chokladen. Nämn någon annan choklad med samma egenskap/-er.

Innan ni skriver illa om en produkt måste ni kolla efter fakta.
Det finns och kommer alltid att finnas otillförlitliga affärsmän och kvinnor som försöker lura på dig produkter som är helt värdelösa eller överdrivna i ställning till sin kapacitet. Men sedan finns det även produkter som verkar vara rent bedrägeri även om det är vetenskapligt bevisat fungerande.
-Ex, Hur kan man må bättre om man lägger sig på en spikmatta?-
Dock har jag inte samlat information om denna produkten, men visst låter det ofattbart? (Med detta menar jag inte att smutskasta företag eller produkter)

Jag svarar gärna på eventuella frågor angående produkten eller inlägget.
Xocai-Inf@hotmail.com

Lena Synnerholm sa...

Det här måste vara den bloggpost, som genererat mest kommentarer. Fast jag undar om inte det senaste inlägget, är att betrakta som reklam.

Hexmaster sa...

Ja, detta är nog det mest kommenterade hittills. Vilket naturligtvis beror på alla som försöker att kränga sitt glada budskap varhelst något som påminner om ett tillfälle erbjuder sig. Halleluja!

Anonym sa...

Jag blir förbluffad över att så många människor fortfarande år 2010 inte förstår skillnaden mellan MLM och pyramidspel. I ett pyramidspel betalar du pengar utan att få någonting för dem... du blir helt enkelt blåst... och det är följdaktligen olagligt.

Hur en vara eller produkt säljs har väl mindre betydelse men ni som inte förstår skillnaden kan fortsätta att handla i butiker där "pyramiden" (ni kallar tydligen att tjäna pengar på att sälja varor för pyramid) är liggande. Ja, fundera över det en stund...
Du köper en vara i en butik (av en mer eller mindre energisk säljare, det varierar även här), butiken har lagt på 2-5 gånger inköpspriset, det varierar från bransch till bransch. Butiken har i sin tur köpt varan av en distributör som lagt på sin andel och som i sin tur köpt den av en grossist som lagt på sin del och som i sin tur köpt/producerat varan på en fabrik som ska ha sin del av kakan, en liggande pyramid om man vill se det så.

Nej ta er samman nu och kritisera inte sättet att arbeta utan granska istället produkterna och kom med sakliga inlägg OM ni finner några faktafel.

Det ni hitintills har skrivit om produkterna Xocai, Kyäni, Nonijuice, m.m. är helt fel. Eller ni kanske vill hävda att antioxidanter inte är bra för oss? Att de inte motverkar fria radikaler? Eller så vill ni påstå att transfetter och raffinerat socker som ingår i de flesta chokladsorter som finns i handeln idag är nyttiga för oss? Jag kan i så fall rekommendera er att söka forskningsresultat kring detta på internet, det finns en uppsjö att tillgå så ingen behöver längre leva i okunskap!

Ni verkar vara mer irriterade över att vissa personer som börjar med MLM blir lite överdrivet energiska och entusiastiska och det kan man självklart irritera sig på men ingen tvingar oss att köpa av dem, det är valfritt precis som det är att handla i en butik.

Tips: Xocai finns även att köpa i vissa hälsokostbutiker för dem som känner sig mer trygga med det tillvägagångssättet.

Det finns professionella och oprofesionella företagare i alla branscher så låt oss höja nivån på inläggen, det blir lätt lite neandertalarkänsla annars. Tack för ordet!

Lena Synnerholm sa...

Ingen här har påstått, att chokladen det handlar om inte skulle vara nyttig. Problemet är snarare, att hälsoargumenten är lite väl överdrivna. Det gäller även när man jämför, med annan reklam för hälsokost. Tydligen finns det även folk som tror, att açaíbären skulle bota fetma. Något jag inte förstår, hur det skulle gå till. Försäljarna tycks även förutsätta, en orimligt hög konsumtion. Något som lär bli lika tråkigt som dyrt.

Det bloggaren är ute efter är att det finns en gråzon, mellan pyramidspel och legitim affärsverksamhet. Det är där han placerar Xocai. Frågan är alltså, hur dom som jobbar i rörelsen blir behandlade. Har dom blivit lurade, att dom ska tjäna massor av pengar? Dom kanske inte ens tjänar tillräckligt, för att försörja sej? Eller krävs det en orimligt hög arbetsinsats, för att kunna försörja sej på det? Det är sådant det frågas om här, om jag förstått det rätt.

Anonym sa...

Kommentar till Jens, tisdag 24 november 2009
"Kosttillskott i form av lyxchoklad" Vad är din definition av "lyxchoklad"? Såhär säger "Steven E Warren
MD DPA FABFP FABHPM FAPWCA CIME
Medical Advisor Xocai Healthy Chocolate
RetroTech Blue Medical Advisor
Vice President Medical It-Stopz Corp" om kakaon i Xocai;
"it is a cobination of ivory coast chocolate which is sent to Belgium and the second cocoa is from Ecaduor and is unprocessed cocoa powder cobination of Forastero cocoa with Trinitario cocoa", oh vad lyxigt!

Anonym sa...

Kommentar till Anonym; fredag 16 april 2010

"Om vi ska tala negativt om denna produkt så visst. "OM" denna produkten nu inte har någon "hälsoeffekt" så har den fortfarande minst en positiv egenskap. Glutenallergiker, laktosintoleranta samt diabetiker kan äta denna chokladen. Nämn någon annan choklad med samma egenskap/-er." SVAR: ALL MÖRK CHOKLAD, SÄRSKILT MED HÖG KAKAOHALT FÖR DIABETIKER (GÄLLER ATT ANPASSA MÄNGD OCH SOCKERART).

"Innan ni skriver illa om en produkt måste ni kolla efter fakta." Precis... många laktosintolleranta till exempel som tror att de inte kan äta någon choklad. Att försöka att hävda unikitet i något som gäller ALL mörk choklad anser jag verkligen är vilseledande.

Lena Synnerholm sa...

Hur vanlig är den missuppfattningen? Min första pojkvän är allergisk mot mjölk, och han har inte gått på den.

Anonym sa...

Det existerar inget beviljat patent som jag lyckas hitta i offentliga databaser. Vad jag hittar är bara ansökningar i flera länder. WO/2008/025684 är en PCT-ansökan som ej är beviljad. Sökrapporten visar att granskaren anser att uppfinningen saknar nyhet. Alla krav underkända med minst 2 X-dokument (dokument som i sig själva visar att patentansökan saknar nyhet). Granskaren hänvisar till ett amerikanskt och ett EPO-patent. Den europeiska versionen av samma ansökan har mött samma öde.

Även ifall patent hade blivit beviljat skulle detta inte bevisa att idén fungerar -patentverket testar inte idéer för att se ifall de fungerar, bara ifall de är nya.

Bollen ligger alltså hos xocai förespråkarna att styrka vad som egentligen är unikt med deras produkt. Den patentsökta metoden är det uppenbarligen inte. Ej heller att allergiker kan äta den.

Sensemaker

Sensemaker

Anonym sa...

Det finns självklart alltid någon som ska påstå att en produkt är en bluff. Smaken är som baken, även känslan och psyket. Något som någon upplever vara positivt för en själv, kan i någon annans ögon vara en ren bluff.

Kan hålla med dig om att många företag kör den fula vägen, med orelevanta källor, eller ett falskt budskap.

Dock är det så att grundarna bakom Xocai inte vilt lyfta fram själva frukten utan kakaons kraft. Xocai tack och lov är det företag som lyckats att ta fram ett choklad utan tillsatser som är nyt tigt. FINE.

Xocai mäter alla sina produkter i ORAC värde, och är ett sätt att mäta ett födoämnes förmåga att skydda mot fria radikaler. Det finns inget hokus pokus bakom detta, det är ren Fakta. Ren Kaao innehåller ett värde på 13000 ORAC, oerhört mycket om man jömför med Granatäpple som har ett värdfe på 3400 ORAC.

Och jag äter själv Xocai och har fått mycket bättre hy. Xocai är smarta, för dom vet om att människor vill ha mer av dessa nyttigheter. Och dom får gärna fortsätta, för det finns inget i dessa choklad som är dåligt för varken dig eller mig.

Anonym sa...

Har nu ätit xocai i ca 2 år och är supernöjd. Varit sockerberoende sedan barnsben men efter bara 2 månader med intag av xocai (2-3/dag) så har mitt sötsug försvunnit. Så ni som tvivlar på denna produkt bör hålla era åsikter för er själv och fortsätta äta onyttig "choklad". Jag blir så irriterad på alla idioter som ska vara så "kloka" och "smarta". Xocai har också hjälpt många andra jag känner på olika sätt. Är ni tveksamma till denna produkt eller någon annan så köp den inte. Så enkelt är det! Jag har i alla fall gjort ett eget medvetet val. Benny Hald / Gbg

Anonym sa...

rätt kul att läsa folks " fakta" . jag är själv vemma konsument och jag mår verkligen bättre i kroppen min familj likaså.. jag var bata kund först .. jobbar nu med det oxå.. alla åsikter o snack e oftast från människor som tror sig veta allt utan att vara insatta i det. jag har en passiv inkomst o.klagar inte dessutom mår min kropp bättre än nånsin..

när någon som yttrar sig en massa som varkem testat el varit med kan jag inte ens ta på.allvar... haha finniga snorungar som gett upp efter en vecka... vemma e långsiktigt och fungerar faktiskt :) kag är hel nöjd.. framför allt när min passiva inkomst kommer in varje månad :) o jag har jobbat o lagt tid på det för att nå dit.. inget i livet kommer gratis.. quiters quit winners win...

svenska spel e nog d riktiga o.kändaste pyramidspel som.finns

vemma är rättvist oavsätt position du har kan du alltid tjäna mer än dom högre upp beroende på om du lyfter röven från soffan o göe något.. ta volvo yex om du jobbar 12 tim om dagen sliter mest.kommer du aödrig tjäna mer än dom högre upp.. vemma e rättvist system föe o få måste man ge o.det är tid.. enklare sätt o tjäna pengar har jag inte hittat

Anonym sa...

Smaken är som baken den är delad. Om nu folk vill satsa pengar på hälsosam choklad så låt dem göra det. Bättre att satsa på hälsa istället för ohälsa. Sedan är MLM vad du själv gör det till. Det bygger på relationsförsäljning och ibland beter sig folk illa tyvärr.

Unknown sa...

Vill tillägga till denna diskution att "Pyramidspel" är olagligt i både Europa och USA. Folk höll på med den på 80 talet, pengar som gick runt i en organisation utan att det fanns någon produkt. MLM är en laglig affärsform. Om Xocai skulle vara ett pryamidspel på riktigt som du bloggare påstår, skulle det det stämmas och stängas ner av myndigheter. Du har inte kollat upp din fakta ordentligt och det är otroligt oproffsigt.

Hur kan du som bloggare tro att folk ska ta dig seriöst om du gör ett påstående som att lika sant som "att stå på händer är olagligt" Nej det är det inte, du aknske tycker det borde vara det men då ska du skriva det också. Att det är din åsikt och inte att det är fakta.

Ge oss lite utmaning med riktigt och seriösa argument.

Lena Synnerholm sa...

Det kanske inte är helt enkelt, att dra gränsen mellan dom? Författaren till den här bloggen verkar mena, att dom är varianter på samma tema.

Anonym sa...

Nä för har man inte kunskap, så vet man inte om att man mår bättre av näring.

Lena Synnerholm sa...

Klart att man mår bättre av näring! Men varför skulle man må bättre av näringen, i just den här chokladen?

Emil sa...

"Den som går med i ett tidigt stadium och hamnar i pyramidens topp kan tjäna stora pengar på de som bygger upp resten, men förr eller senare kollapsar det hela."

Precis som kapitalism, då :):)

Mupparn sa...

Har precis haft en lång diskussion med ett gäng FItline försäljare, otroligt underhållande.
Dom har tydligen patent på NTC (nutrition transport concept)
all näringi är i nanoform så det tas upp direkt av cellerna.
lite samma funktion som matspjälkningen har från början -.-
sen går ju inte patentet att hitta i någon databank heller.
sen består produkten av mestadels fruktos, vilket dom säger är bundna till fibrer så dom inte kan påverka blodsockret. inte heller denna metod verkar finnas i verkligheten. Och som vanligt med MLM försäljare kan dom inte svara på frågorna börjar dom med personliga påhopp. Underhållning i världsklass ;)