2009-11-27

Eventuella trender

Jag är lätt allergisk mot folk som maniskt söker efter trender i samtiden. Men när två av rikets sämsta tidningar gör kritiska reportage som dessa, då kanske det betyder något mer än så?


Aftonbladet 11 oktober 2009: Andekryssning


Expressen 24 november 2009: Gurun på Englagård*

Samtidigt som vi har den nystartade tidningen Nära laddad med vidskepelse, doktor Dahlqvist går vilse i konspirationsträsket, TV-serier med barnsligheter som spökprat sänds på fullt allvar, vuxna människor för vidare amsagor om vacciner som hämtade från medeltiden, hypokondri betecknad elöverkänslighet tas på fullt allvar, med mycket mer. Blir det bättre eller sämre?


* Kan passa på att nämna att Englagårds-reportern Anna Bäsén, liksom Mats Reimer från Dagens Medicin, talar på restaurang Bazar, Haga kyrkogata i Göteborg, på måndag kväll. Arr.: VoF Göteborg. Mer information här.

1 kommentar:

Rolf sa...

Bra skrivet. Samhället blir mer och mer vidskepligt och jag tror att mycket av detta kommer från en övertro på media. Media som idag mer och mer beskriver alternativa egentillverkade trosföreställningar från personer som vill tjäna pengar på folks tro på mediums spökjakter, astrologers trams och allsköns new age flummerier.

Misstänksamheten i samhället som spridits av ex filmer som ArkivX och liknande har resulterat i övertro på konspirationer av hemliga organisationer mm. NU senast i övertron på farligheten av att vaccinera sig mot svininfluensan.