2009-11-09

Lördagsfråga: Peter Englund


1. Just Rödbergsfortet vet jag inte om PE låg vid, men vad Bodens fästning beträffar är han avgjort en s.k. primärkälla.
2. PE i träslöjden 1967. Längst till höger, enligt bildtexten.
3. Mordet på Marat, av David. Känd från fotnot i en av hans böcker som bl.a. undertecknat haft synpunkter på. :-) (Här.)
4. Alexandertorget i - jomen - Poltava.

Hans satte svaret oförskämt snabbt. Hur det nu gick till ...

7 kommentarer:

Alison sa...

De här frågorna känns nästan löjligt obskyra ibland, i alla fall för någon som inte har minsta lilla intresse för militärhistoria. Ändå tycker jag att de är fascinerande, särskilt när folk sätter dem så snabbt.

Säg till om du vill ha hjälp att sätta ihop en skönhetsfyra. :)

Engan sa...

Jag trodde Marat var en referens till en annan badkarsrelaterad incident vid bokmässan för cirka tio år sedan.. :-)

Lena Synnerholm sa...

Jag är förresten inte så förtjust i tavlan. Den döde ser absolut inte ut, som om han blivit ihjälstucken. Men konstnären tyckte förmodligen det var viktigare, att det såg bra ut. Vilket man kan ha olika åsikter om.

Hexmaster sa...

Obskyrt är just vad det är :-) men inte enbart militärhistoria. Även Englund sysslar ju ofta med andra sorter. Och visst är folk duktiga.

Marat är avgjort mest för de närmast sörjande. Det rör sig om en kommentar i hans första världskrigs-bok där han nämnde att David, "som vi alla vet" målade tavlan med Marat. Detta ledde till viss ordväxling på bloggen med bl.a. undertecknad, som inte begrep sig på hur förf. tänkte sig sin publik.

Hans sa...

Obskyrt? Krigshistoriecentrism är fint ;) Skämt åsido så har jag sett lördagsfrågor som jag inte har begripit ett smack av - civilt tjafs håller Hex alltsomoftast på med ;) (Jag kan bara en smiley på ett vanligt tagnetbord) Marat var väl civilist och även Peter E är väl det. - Slut på skoj, om vår käre Hex börjar tröttna på lördagsfrågor (illa) är väl Alisons förslag utmärkt - bjud in en frågeställare - inte alltid men då och då - och skapa en bank av frågor. Jag vill ha provision.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Förrexten. Vilken badkarsrelaterad incident?

Engan sa...

http://hd.se/mer/2008/11/06/familjen-fick-peter-englund-att/

Mitt i artikeln. Sök på "badkar". :-) Obskyrt så det förslår.