2009-11-29

Dubais ö-världThe World: En väldig, konstgjord arkipelag, precis utanför Dubais kust. Ca 300 öar som tillsammans bildar en världskarta. Här kan de som kan och vill slå sig ner för kortare eller längre stunder, eller rentav permanent, och njuta la dolce vita.Var det tänkt. Men slog gjorde det aldrig, inte ens före kraschen. Åtminstone så tillvida att även om öar lär ha sålts så har de ännu inte befolkats. För närvarande är The World världens dyraste samling av sandbankar.Under åren har flera kändisar nämnts som köpare. Det kan ha varit vanliga rykten, även om den misstänksamme funderar på om investerare måhända försökt att få igång intresset den vägen. Här är några namn:
  • Brad Pitt & Angelina Jolie
  • Richard Branson
  • Vijay Singh
  • Rod Stewart
  • Michael Schumacher


Schumacher verkar vara den ende i listan som har ett bekräftat innehav i ö-världen. När han 2006 körde det sista F1-loppet i sin karriär (hette det åtminstone då) så skall shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum, Dubais emir och regent, ha skänkt den gamle världsmästaren en ö i present. Sedan dess har bilden ovan valsat runt för att visa hur den ser ut. Men det verkar inte stämma. Jag har hittat olika uppgifter: att det är ett visningsobjekt, eller så tillhör det shejken. Hur som helst så ligger det i "Arktis", medan Schumachers ö enligt uppgifter skall finnas i "Antarktis".

De som faktiskt köpt öar har varit mindre namnkunniga än det vackra folket ovan. Vilket naturligtvis inte behöver betyda någonting, så länge de kan göra något med sina innehav.Det kan påpekas att bara en liten del av öarna var tänkta som estate islands, ägda av enstaka krösusar. De flesta betecknas mid-density eller resort islands med lite mer trängsel. Bilden ovan, från en reklamfilm (länk), visar hur västra spetsen av Antarktis är tänkt att bli en tätbebyggd commercial zone, intill södra Afrikas resorts med bungalows vid beachen.

Många av de bilder som visats upp när projektet nämts har varit datorgenererade. Här är två faktiska.Sandplättar från maj 2008. De öar som sålts lär ha gått för 15-50 miljoner dollar."The real World", von oben i februari 2009. Ser ni den bebyggda ön?

Det är svårt att få en uppfattning om storleken. Jag roade mig med att plocka fram Stockholms innerstad i samma skala som bilden ovan.

5 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Varifrån har du fått dom två översta bilderna? Vore trevligt att se dom, i högre upplösning.

Hexmaster sa...

Bild 1 - härifrån

Bild 2 - härifrån

Åtminstone #2 kommer verkligen från ansvariga firman Nakheel. Artiklarna är inte helt nyskrivna och andas optimism.

Notera att Atlantis finns med på bild 3.

Jag tycker att i synnerhet de första två, där man verkligen känner igen kustlinjerna, ser riktigt fräcka ut, en sån plats hade det varit roligt att åtminstone kunna besöka. De oformliga plättarna lämnar mig betydligt kallsinnigare. Å andra sidan antyds det här att det gjorts med flit, att köparna var fria att justera sina kustlinjer efter skön.

Problem som jag inte tagit upp här rör miljön, arbetsförhållanden, m.m. Bara huruvida det är ekonomiskt sunt, samt naturligtvis de rykten som omgett det hela.

För närvarande har projektet gått i stå. Om ingenting görs så antar jag att det hela gradvis kommer att rinna ut i sanden, eller jag menar havet.

Tore Kullgren sa...

The World torde konkurrera med Sweden Solar System om att vara världens största skalmodell alla kategorier. Men det beror ju på hur man räknar.

Elin sa...

Tore, hur menar du?
The World är enligt Hexmaster lika stor som Stockholm. Sweden Solar System är lika stort som Sverige (eller i alla fall Stockholm-norra norrland, vilket ju areamässigt är den största delen av Sverige).
Sverige är större än Stockholm.
Så hur skulle The World kunna vara större än Sweden Solar System? Oavsett hur man räknar?

Tore Kullgren sa...

SSS består ju bara av ett antal skulpturer som är utplacerade i Sverige. Precis som i solsystemet är det ganska mycket tomrum.

The World är spridd i ett mindre avstånd, men den totala anlagda ytan är rejält mycket större än SSS.