2009-11-11

Aromatiskt, eteriskt och essentiellt

I reklamens underbara vokabulär är aromatisk = väldoftande. En olja som luktar gott är alltså en aromatisk olja.

Men det är även en kemisk term med en mycket specifik och helt annorlunda definition, som inte har någonting med lukten att göra. Varför kemisten Hofmann 1855 valde termen (om det nu var han?) verkar faktiskt vara oklart.

En eterisk olja låter kanske ännu bättre, beroende på vad man lägger i detta i allmänt språk vaga adjektiv, men som kemisk term innebär det helt enkelt att oljan är flyktig, alltså kan avdunsta helt och hållet.

Ett annat ord för samma sak är essentiell. Åtminstone den engelska historien är att man såg oljan som växtens "essens". Det är dock en annan sak än det likaledes i reklamsammanhang (med flit?) missförstådda begreppet essentiell om ämnen som vi behöver men inte kan tillverka av oss själva. Det låter som en synonym till "livsviktig" vilket alltså är sant; men man mår ändå inte särskilt bra om man petar i sig obegränsad mängd fettsyror, hur essentiella de än är.

En till: provitaminer kunde man höra en del om för ett antal år sedan. Är det vitaminer med lite extra kräm i? Nej, snarare tvärtom: det är ämnen som ombildas till vitaminer i kroppen. Som när betakaroten blir vitamin A.


Wikipedia: Aromaticity; Essential oil; Essential nutrient; Provitamin

3 kommentarer:

lobStar sa...

Många enkla aromatiska ämnen har en stark (och god, för oss som brukar smygsniffa av lösningsmedel) doft. Till exempel bensen, som är det allra enklaste aromatiska ämnet.

Lena Synnerholm sa...

Kan man inte bli beroende, av vissa lösningsmedel?

Engan sa...

Lena: Jo.

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Sniffning-och-boffning/