2009-08-26

Övermättad ironi

Ur en av sommarens debatter:

För många svenskar utgör Lindgrens sagovärld ett vittnesmål om en svunnen tid, om ett bättre samhälle med gemenskap och trygghet. Det är ett etniskt homogent samhälle hon skriver om, där någon enstaka invandrare på sin höjd utgör ett udda och pittoreskt inslag. Det är ett samhälle som många svenskar idag längtar tillbaka till.

Nationaldemokraternas pressmeddelande är undertecknat av deras partisekreterare. Vávra Suk. Är vad han heter. Kommer från dåvarande Tjeckoslovakien. Jo.

Jag har försökt att få till någon ironisk gliring om detta men misslyckats helt. Ibland går verkligheten inte att överträffa.

Eller att Jackie Arklöv var medlem i Nationalsocialistisk Front (jag var tvungen att dubbelkolla, uppgiften nämns åtminstone här). Hur gick det till?

12 kommentarer:

Engan sa...

Uppväxt i Västra Frölunda under 70-80-talet kan man inte undgå att känna till "N*ger-Pierre" (ledsen, men det var så han kallades). Adopterad kille med afrikanskt ursprung. Blev först ungdomsgängskriminell och gick runt och sparkade ner folk på löpande band, och senare övertygad nynazist. Ja, det är sant. Han sa sig hata alla invandrare och folk med utländskt påbrå. Hängde med VAM och skins, som tydligen tolererade honom någotsånär.

Så långt vet jag tämligen säkert är sant. Vad som är ett mer obekräftat rykte som troligen är en skröna är att han skulle låtit sterilisera sig för att bevisa sin avsikt att inte riskera att "fläcka ner den ariska rasen".

Som sagt, verkligheten överträffar ibland dikten och världen är galnare än man tror. Och självhat är inget nytt.

Hexmaster sa...

Den personen har jag ett eget synminne av. Kommer ihåg det när du säger det. Jo, det finns mycket här i världen...

Andreas sa...

Det får mig att tänka litegrann på upphovsmän och kulturskapare, som är fanatiskt troende på nödvändigheten i traditionella mellanhänder (exempelvis skivbolag och bokförlag) och som slåss med näbbar och klor för att förhindra kulturkonsumenter från att marknadsföra deras verk till andra potentiella konsumenter. Ja, det som till vardags kallas "kampen mot piratkopieringen", men som egentligen borde heta "kampen om mellanhändernas överlevnad".

Att som upphovsman säga "vi måste få betalt för vårat skapande" och samtidigt göra allt man kan för att en stor del av de pengar som verken ger ska gå till mellanhänder, är kanske mer okunskap än ironi. Men jag skrattar åt det ändå!

Det gör dock inte så många andra, ännu. Men alla skapande människor som har förstått hur värdefull direktkontakten med läsare, lyssnare och tittare är och hur kostnadseffektiv fildelning är som marknadsföringsmetod, kan bara tacka och ta emot när konkurrensen minskar tack vare de stora namnens ovilja att anpassa sig till verkligheten.

En annan värld, en annan ideologi. Men samma humor!

För övrigt släpper jag min första bok i början av nästa år, efter flertalet år i den elektroniska musikens värld. Gissa hur boken kommer att marknadsföras? Nästa sommar kommer jag antingen att kunna säga "Jag sa ju det!" - eller så kommer jag att få skämmas. :)

Lena Synnerholm sa...

Varför föraktar inte dom här personerna sej själva? Eller gör dom det?

Engan sa...

Det gör de nog, Lena. På någon nivå, i alla fall. Personligen tror jag för övrigt att så gott som alla nynazister föraktar sig själva, innerst inne.

Wulfahariaz sa...

Åtminstone officiellt har de lämnat den gamla rasismen bakom sig. I stället omhuldar de något de kallar etnopluralism, tror jag. Då kanske man kan tänka sig att de omdiskuterade personerna så att säga kan anses vara upptagna i den etniska gruppen. Då blir det aningen mindre ironiskt, men inte speciellt mycket trevligare.

Wulfahariaz sa...

Och när jag säger "de", menar jag att det är ND som förmodligen är etnopluralister. Vad gäller NSF kan man misstänka att de är rejäla rasister. De torde ligga i själva affärsidén när man startar en nationalsocialistisk förening.

Hexmaster sa...

Samma NSF som har Arklöv som kämpe? (Om det nu är sant.) Etnopluralism i ND - vete sjutton. Men formuleringen om enstaka invandrare som "udda och pittoreskt inslag" *måste* anses gälla för herr Suk, det är ju deras uttalade ideal.

Wulfahariaz sa...

Ärligt talat är det helt obegripligt.

Lena Synnerholm sa...

Engan, tror du att ALLA nynazizter lider av självförakt? Jag vet inte vad jag ska säga om det, eftersom jag har nedsatt inlevelseförmåga.

Engan sa...

Jag tror inte man kan omfamna hat mot andra människor som en livsstil utan att i någon mån hata sig själv, nej. Därmed inte sagt att jag tycker synd om dem.

Lena Synnerholm sa...

Något jag undrar över, är alla dessa ”hatare”. Det finns folk som hatar människor, med viss etnicitet eller utseende. Ett likande hat är det mot människor, som kommer från en viss kulturkrets. Sedan finns det folk som hatar människor, som utövare en viss religion. Alternativt hatar dom alla, som inte har samma religion som dom själva. Det finns människor som hatar homosexuella. Jag kan tänka mej liknande hat mot andra människor, som också har medfödda, mentala avvikelser. Men jag har aldrig stött på det själv. Till slut finns det folk, som hatar det motsatta könet. Själv tycker jag det verkar ganska sjukt, att hata halva mänskligheten. Visserligen finns det religiösa ”hatare”, som hatar betydligt mer av mänskligheten. Fast då tycks dom sällan vara medvetna om det.

Varför känner alla dessa personer så stort behov, av att hata stora grupper människor? Skulle dom inte må bättre, om dom bara hatade enstaka personer? När det gäller marginaliserade personer, som skinnskallar och liknande, är det ganska begripligt. Men vad ska man säga om folk, med hög social status? Någon har föreslagit att dom känner sej bättre, av att demonisera andra. Någon som har något annat förslag?