2009-08-16

Var redo

Scoutmottot har använts sedan 1907, eller så länge scouting funnits (Scouting for Boys kom ut året därpå). På engelska heter det Be Prepared, förkortat B. P. - och det är tydligen ingen slump att det även är en förkortning av grundaren Robert Baden-Powells efternamn, ofta använd av densamme.Att jag slog upp detta beror på att jag såg en uppgift att mottot ursprungligen lytt Be prepared to die for your country. Stämmer det? Nja - det är en av bra många varianter som användes även då. En av poängerna med uttrycket är ju just att det går att variera på så många sätt.

Jag hittade en uppgift om att det lånats från den sydafrikanska poliskåren. Det kanske stämmer.

Notera att detta är del II av boken, och att de kom ut fortnightly (varannan vecka). Att publicera texter i form av regelbundet utgivna häften har varit en vanlig metod genom historien.

2 kommentarer:

devadatta sa...

Som scout fick jag lära mig (eller läste jag på egen hand?) att Lord Baden-Powell inspirerats till scoutrörelsen av de skickliga spejare han såg under Boerkriget som han var med i.

Vilket får mig att minnas Anne Appelbaums historik över koncentrationslägren i sin bok om Gulag. Första lägret ska tydligen ha varit 1895 på Jamaica eller nåt liknande. Kanske en bloggpost?

Lena Synnerholm sa...

Det var knappast "koncentrationsläger" i nutida betydelse. Man ksnake skulle kalla dom "interneringsläger"?