2009-08-05

1980-talets webb

Redan för 25 år sedan kunde man i Frankrike göra mycket av det vi gör på webben idag: läsa nyheter, slå i uppslagsverk, shoppa (och betala med kreditkort), chatta, gräla, spela spel ... Med Le Minitel.


Det var inte så enkelt att hitta en bra bild där man ser hur det hela faktiskt tedde sig. Här framgår storleken - större var de inte - liksom att de grafiska möjligheterna motsvarade svartvit text-TV.

Tekniken hade utvecklats sedan slutet av 70-talet, och 1982 lanserades Minitel. Den första tjänsten som erbjöds var telefonnummer, och så småningom gjorde man ett erbjudande som var frikostigt och logiskt: från årsskiftet 1983-84 kunde abonnenter i Paris välja om de ville få den vanliga telefonkatalogen i två bukiga volymer, eller en liten terminal.

Det skall poängteras att telefonin i Frankrike var ökänt dålig vid den här tiden. Ett av syftena med projektet var att återupprätta dess rykte.

Minitel slog igenom stort. Några år senare fanns miljoner terminaler i franska hem, och de användes; de var en del av samhället. Den oinsatte som bläddrade i franska tidningar kunde haja till över koden 3615 som förekom i alla möjliga sammanhang, men vad innebar den? Det var helt enkelt Minitel-numret till betaltjänster som kostade 60 franc/timme. Alla var inte lika, så att säga, rumsrena, och diskussionerna om dem var praktiskt taget identiska med de som senare förts om liknande tjänster på webben. Om man diskuterade upphovsrätt med mera vet jag inte.Terminalerna hade utformats med omsorg för att smälta in i franska hem, inte sticka ut. Notera att tangentbordet på denna modell kunde fällas upp över skärmen när man inte använde den; en samtida rapportör menade att det var för att inte ge 1984-vibbar. Jag vet inte - men å andra sidan var det vid den här tiden helt få som hade dator hemma, och ytterst få som varit uppkopplade. Och så var det ju det året ...

Motsvarande system lanserades även i Storbritannien under namnet Prestel. Det fick ett visst mått av uppmärksamhet men var aldrig i närheten av Minitels framgångar. Faktiskt gjordes även ett försök i Sverige, några av er kanske känner till det: Teleguide. Men det som var magiskt 1984 skulle 1991 snart bli omsprunget av webben. I just Frankrike gick det förresten betydligt trögare för webben att slå igenom än i t.ex. Sverige, vilket berodde på just Minitel.


Wikipedia (eng.): Minitel
Wikipedia (fr.): Minitel
Artikel från 1994 som jämför mogen teknik med omogen: Baby Bell Minitel?

För ett långt mindre framgångsrikt projekt, se bloggposten 1970-talets webb - om projektet Xanadu.

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Vad menar du med att "telefonin i Frankrike var ökänt dålig"?

Anonym sa...

Han kanske menar att den inte var speciellt bra.

Hexmaster sa...

Kvalitén på själva telefonsystemet skall jag nog inte uttala mig om eftersom jag inte känner till den. Men att den var illa beryktad är sant. Som lustigheten att halva landet väntar på en telefon, andra halvan på en kopplingston...

Unknown sa...

Fortfarande är ju ofta web-adresser hopplöst komplicerade och omöjliga att minnas just i Frankrike och även i viss mån i Tyskland.